A siker reménye és a válság hajthatja a bankrablókat

Vágólapra másolva!
A kilátástalan élethelyzetek miatt szaporodhattak el az utóbbi időben a bankrablások - állítja a bankszövetség biztonsági vezetője. Az [origo] által megkérdezett kriminálpszichológus szerint viszont követő magatartásról van szó, az motiválhatja a rablókat, hogy azt látják, másnak is sikerül így pénzt szereznie. Januárban hat bankrablás volt, szerdán pár óra különbséggel csaptak le egy pénzszállító alkalmazottjára és egy bankra.
Vágólapra másolva!

"Régóta nem történt ilyen sűrűn bankrablás Magyarországon, mint az utóbbi időszakban, a bankok biztonsági szintje viszont nyilvánvalóan nem változott, így az okokat nem itt kell keresni" - mondta az [origo]-nak Jakab Péter, a Magyar Bankszövetség bankbiztonsági bizottságának elnöke.

A bankbiztonsági szakember szerint az elmúlt években Magyarországon átlagosan évente 25-35 bankrablást hajtottak végre - beleértve a takarékszövetkezeti rablásokat, de a pénzszállítókat és ATM-ket ért támadások nélkül -, ehhez képest csak januárban hat eset történt a szerdaival együtt.

Jakab szerint a romló gazdasági helyzet miatt többen kerülnek olyan nehéz helyzetbe, hogy megfordul a fejükben egy ilyen megoldás, és nincs arra utaló jel, hogy a szervezett bűnözésnek köze lenne az elszaporodott rablásokhoz. Számtalan korábbi esetből is az derült ki, hogy a kilátástalan élethelyzet miatti elkeseredettségből elszántság lesz - állította. "Ezért láttunk már nyugdíjast, aki tavaly bement egy bankba, és fegyver nélkül próbálta kikényszeríteni a pénz átadását" - tette hozzá.

Egyszerűnek tűnik, utánozzák

Az [origo] által megkérdezett kriminálpszichológus, Bilkei Pál szerint azonban az utánzás, a példakövetés állhat a sokasodó támadások hátterében. "Az utóbbi hetekben történt bankrablások szinte kivétel nélkül sikeresek voltak, és a média be is számolt ezekről. Azt látjuk, hogy valaki bemegy a bankba, elveszi a pénzt, és távozik" - mondta a kriminálpszichológus. "Aki ott billeg azon a határon, hogy valamilyen megoldást kell találnia az életére - akár profi bűnöző, akár alkalmi elkövető - azt gondolhatja, hogy ez neki is sikerülhet" - magyarázta.

Ezt az összefüggést támasztja alá Bilkei Pál szerint az is, hogy a tavaly előtti Széna téri bankrablás után - ahol a rablót a kiérkező kommandósok lelőtték - egy ideig kimutathatóan kevesebb hasonló fegyveres rablás történt. "A mostani esetek alapján viszont az egész olyan egyszerűnek tűnhet, az emberek tudják, hogy a biztonsági őr nem használhatja a fegyverét, az alkalmazott pedig nem fog ellenállni" - mondta a kriminálpszichológus. Hozzátette, hogy a bankok közül ezért a kisebb fiókokat választják ki ezek az elkövetők, amelyek előtt "naponta eljárnak, és látják, hogy általában kevés ember van benn, és legfeljebb két alkalmazott."

"Pár hétről van szó, így nem lehet megmondani, tendenciáról valóban beszélhetünk-e, de minden ilyen erőszakos támadáshullám arra ösztönzi a bankokat, hogy átgondolják, megtettek-e mindent a kockázat csökkentésére" - mondta a bankbiztonsági vezető. Erre példaként az ATM automaták elleni sorozatos támadásokat hozta fel, amelyek után egyre több pénzintézet kezdett pénzfestő módszert alkalmazni.

Magyarországon általában kevés a bankrablás

Jakab Péter arról is beszélt, hogy Magyarországon az uniós átlaghoz képest kevés bankrablás van, lakosságra, bankfiókokra vetítve egyaránt. Az ilyen bűncselekményeknek kiemelten jó a felderítettsége, vagyis "előbb-utóbb, de megkerülnek az elkövetők". "Megtámadhatatlan bank nincs, mert az egy működésképtelen bunker lenne, ahová az ügyfelek nem tudnak bemenni" - mondta a bankbiztonsági szakember, aki szerint csak arra lehet törekedni, hogy minél nagyobb kockázattal minél kevesebb pénzt lehessen elvinni.

A napokban megszaporodott bankrablások miatt szakmai egyeztetésre hívta Bencze József országos rendőrfőkapitány a bankszövetséget és a bankok biztonságát felügyelő cégek képviselőit - közölte szerdán a rendőrség. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerint az elmúlt napok bűncselekményei számos olyan kérdést vetnek fel, amelyek tisztázásához elkerülhetetlen a szövetségekkel való szorosabb együttműködés, valamint a folyamatos elemző-értékelő munka. Az egyeztetés várhatóan február első hetében lesz.

Január elején két fővárosi bankot raboltak ki, ezek közül a Flórián téri bankfiók támadója megsebesítette a biztonsági őrt, és túszt is ejtett, mielőtt elmenekült. Budán, a XI. kerületben két bankrablás is történt három nap alatt, de Székesfehérvárott és Szombathelyen is volt bankrablás. Az öt rabló közül mindössze a szombathelyi elkövetőt sikerült elfogni, aki fegyvertelen volt, és a helyszínen megvárta a kiérkező rendőröket.