Elkezdődött az országos influenzajárvány

Vágólapra másolva!
Elkezdődött az országos influenzajárvány az ÁNTSZ szerint. Eddig főleg gyerekek és fiatal felnőttek betegedtek meg, elsősorban Budapesten és Pest megyében. A járvány előreláthatóan nem lesz súlyos, és legkésőbb április elején véget ér.
Vágólapra másolva!

Magyarországon elkezdődött az influenzajárvány - jelentette be Falus Ferenc, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) főorvosa szerdán. Az országos tiszti főorvos szerint a múlt héten, január 19. és 25. között a becsült adatok szerint 21 300 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Ez közel 50 százalékos emelkedés az azt megelőző héthez képest, így a tiszti főorvos szerint a bejelentések száma átlépte a határértéket, ami fölött járványról beszélhetünk. A legtöbben Budapesten és Pest megyében fordultak orvoshoz, kétszer annyian, mint az ország más területein. Mérsékelt gyakorisággal jelent meg az influenzavírus Vas és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Érkeztek panaszok Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből is.

A járvány lefolyása várhatóan 6-10 hét lesz. A járvány kezdetén gyerekek és a fiatal felnőttek betegedtek meg. A hatvan év felettiek később lehetnek érintettek, mivel ők ritkábban járnak olyan helyekre, ahol sokan vannak.

Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgató főorvosa az [origo] kérdésére azt mondta: súlyos influenzajárványra nagy valószínűséggel nem kell számítani. Szerinte az elmúlt évek tapasztalatai alapján 100-300 ezer embert érint majd a járvány, de mint mondta, ezt nem lehet előre pontosan meghatározni. Nagyon valószínű azonban, hogy az egymilliót nem fogja megközelíteni a fertőzöttek száma.

Az ÁNTSZ adatai szerint október és január között kevesebb, mint másfél millióan kaptak védőoltást, de még most sem késő beadatni, mert a frissen beoltottaknál gyengébb lehet a betegség lefolyása. A kórházakban egyelőre nincs látogatási tilalom. A gyógyszertárak fel vannak készülve a járványra, semmilyen szükséges készítményből nincs hiány. Az ÁNTSZ folyamatosan figyeli a járvány terjedését.

A tiszti orvosi szolgálat arra inti a lakosságot, hogy gyakran mosson kezet szappanos meleg vízzel, használjon zsebkendőt, oltassa be magát, és ha teheti, kerülje a zsúfolt, zárt helyeket.