Vágólapra másolva!
Bűnszervezet gyanúja merült fel az erzsébetvárosi ingatlanügyben. Az összesen 14 önkormányzati épület gyanús eladása miatt nyomozó ügyészség szerint Gál György (SZDSZ), a gazdasági bizottság elnöke több társával összejátszva követett el csalást, vesztegetést, okirat-hamisítást. Eddig összesen 10 gyanúsított van az ügyben, köztük két kerületi politikus.
Vágólapra másolva!

Szerdán újból kihallgatták Gál Györgyöt, az erzsébetvárosi ingatlanügy egyik gyanúsítottját. A kerületi gazdasági bizottság SZDSZ-es elnöke november óta van előzetes letartóztatásban több, ingatlanok eladásával kapcsolatos bűncselekmény - csalás, okirat-hamisítás, vesztegetés - gyanúja miatt.

Gál Györggyel az ügyben vizsgálódó Központi Nyomozó Főügyészség szerdán közölte, hogy megalapozott gyanújuk szerint bűnszervezet tagjaként működött. A gyanú szerint Gál egy vállalkozóval, Nagy Györggyel (aki az Erzsébetvárosi Lakásépítő Kft. résztulajdonosa) "szándékegységben", egy - szintén gyanúsított - értékbecslő segítségével követett el bűncselekményeket. Társaival az ügyészség szerint "ügyletenként külön-külön egyeztetve, rendszeres haszonszerzésre törekedve" játszott ki ingatlanokat a vállalkozónak 2003 és 2004 folyamán.

Gált jelenleg a következő bűncselekményekkel gyanúsítják: összesen 10 rendbeli különösen nagy illetve jelentős kárt okozó, üzletszerű csalás, 10 rendbeli vesztegetés (hivatalos személy által kötelességszegéssel, üzletszerűen), 11 rendbeli magánokirat-hamisítás felbujtóként - olvasható a Központi Nyomozó Főügyészség közleményében. A felsorolt szándékos bűncselekményekhez most a bűnszervezet gyanúja társult, ez akár öt évnél is hosszabb börtönnel büntethető.

970 milliós kár az önkormányzatnak

Az erzsébetvárosi ingatlanügyben különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, társtettesként elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt folyik nyomozás. Összesen 14 önkormányzati épület eladása miatt nyomoz az ügyészség. A gyanú szerint Gál és társai összesen 970 millió forint kárt okoztak, és további 1,6 milliárd forint kár okozását kísérelték meg. Gál György a gyanú szerint összesen 305 millió forintot kért és kapott a vállalkozótól "támogató segítségéért".

Október vége óta 10 embert hallgatott ki gyanúsítottként az ügyészség. Közülük heten - az ingatlaneladási ügyletekben strómanként közreműködő személyek, valamint az ügyben érintett vállalkozó - szabadlábon védekeznek. Előzetes letartóztatásban Gál György mellett az eladásokban vélhetően közreműködő értékbecslő, illetve Kardos Péter, a kerület pénzügyi bizottságának elnöke van.