Népszabadság: ötszázalékos járulékcsökkentés várható

2009.01.28. 7:06

Öt százalék körüli járulékcsökkentés, ennek ellensúlyozására pedig két-három százalékos áfa-emelés lehet a Népszabadság információi szerint a kormányzati válságkezelő csomag legfontosabb eleme. A lap szerint az áfa-emelés az alapvető élelmiszereket nem érinti.

Mintegy öt százalék körüli mértékben csökkentené a kormány a járulékokat, ez lenne a válságkezelő lépéssorozat legfontosabb eleme - írja "megbízható forrásokra" hivatkozva a Népszabadság. A lap ugyanakkor hozzáteszi, végleges számok még nincsenek.

A lap birtokába jutott információk szerint ez a lépés körülbelül nettó háromszázmilliárd forintos könnyítést jelent a gazdaságnak, viszont ugyanennyi kiesést a költségvetésnek, amit azonban csökkent a százmilliárdos megtakarítás a közalkalmazottak után fizetett járulékban.

A kormány nem tett le az szja-csökkentésről - írja a Népszabadság -, de "ezzel kapcsolatban még folynak a számítások". A kabinet célja a lap szerint, hogy a középkeresetűek, vagyis a 150-200 ezer forintos fizetéssel rendelkezők számára érezhető legyen a hatás, vagyis a keresetnövekedés. Az elvesztett bevételeket azonban a két-három százalékos áfaemeléssel pótolnák, ami az alapvető élelmiszereket nem érintené - írja a Népszabadság.

A szociális ellátórendszernél is várható bizonyos takarékosság a lap információi szerint, amely azt írja: a tárcánál abban gondolkodnak, hogy szerkezetileg átrendezzék a támogatásokat. Megnézték például a gázár-támogatási rendszert, és az ellenőrzés során kiderült, hogy a támogatottak harminc százaléka rászorultsági alapon nem lenne jogosult a kompenzációra. Ugyancsak a rászorultság elvének érvényesítésével lehetne megtakarítani a lakhatási támogatások, a szociálpolitikai támogatások és a családi pótlék folyósításánál. Ugyanakkor  a lap - forrásaira hivatkozva - azt írta, hogy a családtámogatások rendszerének mélyreható átalakítása nincs érdemben napirenden.

Továbbra is nagy a vita az ingatlan- és vagyonadó kapcsán a lap szerint, amely azt írja, a mintegy ezermilliárd forintot megmozgató átrendezés sorsa bizonytalan.

KAPCSOLÓDÓ CIKK