Vasárnapig eldőlhet a leváltott miskolci kapitány sorsa

Vágólapra másolva!
Miniszteri kezdeményezésre szinte azonnal leváltották a miskolci rendőrkapitányt, miután egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a Miskolcon elkövetett utcai rablások mindegyike cigány elkövető számlájára írható. A rendőrkapitány azt mondta, Miskolcon "legfeljebb pénzintézetet vagy benzinkutat rabol ki magyar". Kritikusai a faji alapú megkülönböztetést kérik számon rajta, támogatói szerint viszont csak tényeket közölt. Az ügyben vizsgálat indult, ennek eredménye hamarosan várható.
Vágólapra másolva!

Azonnali vizsgálatot rendelt el, és más beosztásba helyezte Pásztor Albert miskolci rendőrkapitányt pénteki nyilatkozata miatt Bencze József országos rendőrfőkapitány. A lépést az igazságügyi és rendészeti miniszter kezdeményezte. A miskolci rendőrkapitány pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: a decemberben és januárban Miskolcon történt utcai rablás- és lopássorozat elkövetői minden esetben cigányok voltak. Újságírói kérdésre közölte: miskolci kapitányként nem tiszte "cigánybűnözésről" beszélni, mindösszesen a tényeket sorolja fel.

Az ügyben indított vizsgálat eredménye akár már szombat este, vagy vasárnap reggelre meglehet - közölte az országos rendőrfőkapitány szombaton. Bencze azt is mondta, kiáll kollégája mellett, és a vizsgálat eredményének fényében tesz javaslatot Draskovics Tibor miniszternek, aki a végső döntést hozza. Bencze szerint, ha kiderül, hogy a nyilatkozat helytelen volt, és esetleg sértett etnikai csoportokat, akkor ennek következményének kell lennie, de szerinte egy félmondatos nyilatkozat nem lökhet porba harminc éves munkát. Pásztor Albertet a vizsgálat idejére átvezényelték a megyei főkapitányságra, ami nem érintette kapitányi pozícióját - közölte az országos rendőrfőkapitány.

"Senki ne sajnáljon, és senki ne próbáljon rasszistának beállítani, mert azt nem tűröm" - közölte Pásztor Albert leváltása utáni szűkszavú reagálásában az MTI-nek.

8 támadásról volt szó

A kapitány arról számolt be, hogy az elmúlt két hónapban több járókelőt is utcai rablók támadtak meg Miskolcon, táskákat, mobiltelefonokat és pénztárcákat zsákmányolva - olvasható a Borsod Online regionális hírportál tudósításában. Eszerint összesen 8 ilyen utcai támadásban kellett intézkednie a rendőrségnek, ezekkel összefüggésben 3 gyermeket, 3 fiatalkorút és 5 felnőttet vettek őrizetbe. Legtöbben már voltak büntetve hasonló jellegű bűncselekményekért.

Az elkövetők a miskolci rendőrkapitány szerint sok esetben erőszakot is alkalmaztak: volt, akit kézzel, volt, akit bottal ütöttek le. "Azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy az ilyen erőszakos jellegű közterületi rablások elkövetői cigány emberek. Igazából Miskolcon azt kell, hogy mondjam, hogy legfeljebb pénzintézetet vagy benzinkutat rabol ki magyar, minden más rablás viszont az ő részük" - idézte Pásztor Albert nyilatkozatát a Borsod Online.

"Faji alapú kartoték"

Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese ezután kiadott közleményében megmagyarázhatatlannak nevezte, hogy "a közrend védelméért felelős személy ilyen kijelentésekre ragadtassa magát egy olyan országban, ahol a kirekesztettség és a kisebbségvédelem továbbra is megoldatlan probléma." A szabad demokrata képviselő azt tudakolta a rendőrkapitánytól, hogy miként tartja számon a bűnelkövető magyar állampolgárok nemzetiségét; hogy "a faji alapú kartotékját magáncélra vagy a rendőrség keretei között vezeti-e".

Pásztor Albert az SZDSZ közleményére reagálva az MTI-nek elmondta: a rendőrség nem tartja nyilván a magyar állampolgárok nemzetiségét, hovatartozását, ám a kihallgatások során a jegyzőkönyvben a gyanúsított - a személyi körülményeire vonatkozó résznél - erről nyilatkozik. Szerinte ez a személyi nyilvántartásokba nem kerül bele, a büntetőeljárás során azonban figyelembe vehető egészen a büntetés kiszabásáig, hiszen a gyanúsított érdeke, hogy körülményeiről, helyzetéről beszámoljon, ami adott esetben akár enyhítheti is a cselekményének a megítélését.

"Rendőri vezető nem tehet ilyen kijelentést"

A miskolci rendőrkapitány pénteki nyilatkozatával átlépett egy olyan határt, amelyet az állam képviselője nem léphet át, az ügyben erkölcsi alapú döntés született - mondta Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter szombaton az MTV Nap-kelte című műsorában.

A miniszter azt mondta: a rendőrkapitány megmagyarázhatatlan módon megkülönböztetést tett "őszerinte magyar és cigány" elkövetők és bűnözési szokások között. "Magyarországon rendőri vezető nem tehet ilyen kijelentést, akármilyen nyomás alatt is áll" - közölte Draskovics Tibor, aki szerint sokan "rosszul élik meg" a rendőrkapitány áthelyezését, mert tehetséges, eredményes, jó vezetőnek tartják.

Erőszakot gerjeszthetne a cigányok ellen

Horváth Ferenc, a Roma Rendőrök Országos Egyesületének elnöke szerint politikai indíttatású lehetett Pásztor pénteki kijelentése. A 2005-ben alakult szervezet egyetért a borsodi vezető áthelyezésével. "Egy-két év múlva választások lesznek. Ha már rendőrkapitány korában egy ember őszintén és konkrétan azt mondja, hogy itt cigányok voltak az elkövetők, akkor ezzel véleményem szerint a jobboldalra vagy még annál tovább, a szélsőjobboldalra ható kijelentést tett, ahol ott bizton jó érzésekkel fogják fogadni" - mondta Horváth.

Ez intő példa minden rendőrnek, hogy betartsa a szolgálati szabályokat. Ha ez nem történt volna meg, akkor ez alapot teremthetett volna arra, hogy a kapitányok máshol is ezt a magyarázatot használják. Ez pedig erőszakot gerjeszthetne a cigányok ellen - mondta az egyesület elnöke. Horváth közölte, szakmailag nagyon korrekt és egyenes emberként ismerte Pásztort, a pénteki kijelentés azonban méltatlan volt tőleegy rendőrkapitánytól.

"Ö csak tényeket közölt"

Közéjük tartozik mindjárt a Borsod megyei vajda, aki védelmébe vette a posztjáról más beosztásba helyezett rendőrkapitányt. Lakatos Attila az MTI-nek szombaton azt mondta, mélységesen felháborította, ami Pásztor Alberttel történt. "Egy olyan emberről beszélünk, aki feltette az életét a rendőri munkára", tisztességgel, becsülettel végezte a feladatát - fogalmazott Lakatos Attila. Hozzátette, azért a mondatáért, amely szerint az elmúlt két hónap rablásait, lopásait cigányok követték el, "nem lett volna szabad felfüggeszteni, mert ő csak tényeket közölt, nem rasszista megnyilvánulás volt".

Lakatos Attila azt állítja, ő maga vajdaként számos fórumon elmondta: "igen, van cigánybűnözés". Ilyenkor nem arról beszél, hogy egy biciklin a roma ember hazatolja a fát az erdőről, mert különben megfagyna, hanem arról, amikor fiatal emberek, akár 200-300 forintért bántalmaznak valakit, és ezek az elkövetők cigány származásúak - magyarázta. Az MTI arra információjára, hogy vasárnapra szimpátiatüntetést szerveznek Miskolcon a kapitány érdekében, Lakatos Attila úgy reagált: örül a demonstrációnak, mert ez az ember megérdemli, hogy kiálljanak mellette.

Nagykoalíció a leváltás ellen

A Fidesz-KDNP miskolci önkormányzati frakciója is kiáll Pásztor Albert városi rendőrkapitány mellett, és arra kéri az igazságügyi és rendészeti miniszter, vizsgálja felül döntését - derül ki az MTI miskolci irodájához szombaton küldött közleményből. Szerintük Pásztor Albert eddigi munkáját mind a civil, mind a szakmai közvélemény elismerte. A miskolciak szerint a városi rendőrkapitány a rendőrség nehéz anyagi helyzete ellenére is jó színvonalon teljesítette munkáját - írta a Fidesz nevében Szinay Attila, a KDNP képviseletében pedig Garamvölgyi Attila önkormányzati frakcióvezető.

Nem értek egyet a kapitány leváltásával, egyeztetést kértem Draskovics Tibortól, a hétfői megbeszélésen jelen lesz az ORFK és a megyei rendőr-főkapitányság vezetője is - mondta Káli Sándor MSZP-s polgármester szombati rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Pásztor Albert élvezi a városvezetés bizalmát, kiváló szakember - mondta a polgármester, aki ott akar lenni a vasárnapi szimpátiatüntetésen. Erre a sajtótájékoztatón részt vevő több MSZP-s országgyűlési képviselő - Simon Gábor, Tompa Sándor, Fedor Vilmos - is rábólintott.

A miniszter és az országos rendőrfőkapitány lemondását követelik

Ódor Ferenc, a Borsod megyei közgyűlés fideszes elnöke szerint Pásztor leváltás Draskovics Tibor lemondásának szükségességét is felvetette. "Amennyiben az Pásztor Albert pénteki kijelentését igazolja, itt élőként ezt tudjuk és meggyőződésünk, miniszter úr erkölcsi indíttatásból - mint ahogy erkölcsi alapon helyezte át a miskolci rendőri vezetőt - mondjon le tisztségéről" - mondta.

Az országos rendőrfőkapitány lemondását nyílt levélben követeli a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ). Az érdekvédelmi szervezet szerint Bencze József politikai megrendelésre függesztette fel beosztásából Pásztor Albert miskolci rendőrkapitányt - tájékoztatta Szima Judit, a szervezet főtitkára az MTI-t.