Helyreállt az áramszolgáltatás a Dunántúlon

Vágólapra másolva!
Az egész Dunántúlon helyreált az áramszolgáltatás péntek estére - jelentette be az E.ON. A hét folyamán 52 ezer fogyasztónál volt tarós áramkimaradás a kedd este kezdődött havazás miatt, amely súlyosan megrongálta a távvezetékeket. A Magyar Energia Hivatal vizsgálja, hogy az E.ON megtett-e mindent az üzemzavar minél gyorsabb elhárítása érdekében.
Vágólapra másolva!

Pénteken 22 órára helyreállt az áramszolgáltatás az utolsó nyugat-dunántúli településen is, ahol a havazás miatt három napja tartós üzemzavar lépett fel - közölte Patay László, az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. igazgatóságának elnöke. A szakember hozzátette: egy másik településen újabb üzemzavar lépett fel, de ez független a havazás okozta áramkimaradástól.

A 72 órával korábban kezdődött tartós üzemzavar az áramszolgáltató szerint Zala és Vas megyében összesen 155 települést érintett a 31 ezer kilométeres hálózatán belül. Kora délután az áramszolgáltató szerint még 4436 ügyfélnél - ebből 4000 a lakossági fogyasztó - nem volt áram, este 9-korviszont már csak két ellátatlan településről tudtak. Szombaton és várhatóan a jövő héten továbbra is nagy erőkkel folytatja az E.ON a helyreállítást, mert vannak területek, ahol egyelőre csak ideiglenes megoldásokkal tudnak áramot biztosítani.

Vas megye több településén - így Hegyháthodászon, Gersekaráton és Sárfimizdón - továbbra is aggregátorok működtetésével ad áramot a szolgáltató - közölte az MTI érdeklődésére a katasztrófavédelem szombaton. Vannak olyan utcák, településrészek, egyes házak, ahol jelenleg sincs áram, de a szolgáltató azt ígéri, hogy még szombaton minden fogyasztót visszakapcsolnak a rendes hálózatra.

A kedd este óta tartó áramszünet okozta vízellátási problémák péntek estére szintén megoldódtak - közölte a Zalavíz Zrt. A társaság közleménye szerint ellátási területén reggel még 15 településen nem volt áram, ennek ellenére a vezetékes víz- és csatornaszolgáltatást mindenhol biztosítani tudták.

Vizsgálat az áramhiány miatt

Vizsgálatot indít a Magyar Energia Hivatal annak megállapítására, hogy az E.ON mindent megtett-e a nyugat-dunántúli üzemzavar megelőzése és mielőbbi elhárítására érdekében - mondta pénteken Grábner Péter, a hivatal főosztályvezetője.

A vizsgálattal kapcsolatban Károlyi Zsuzsanna, az E.ON Hungária Zrt. kommunikáció vezetője az [origo]-nak azt mondta: mindent megtettek annak érdekében, hogy minél előbb elhárítsák az üzemzavart. Károlyi szerint a vizsgálat oka valószínűleg az, hogy rengeteg fogyasztót érintett az áramkimaradás.

Patay László elmondta: szakembereik vizsgálták a meghibásodás okait és egyértelmű, hogy a nagy mennyiségű, vizes tapadó hó valamint az erős szél, a viharos széllökések okozták a meghibásodásokat, oszloptöréseket. "A kettő együtt jóval túl volt azon, amit egy oszlopnak a szabványok szerint el kell bírnia" - mondta.

Patay szerint a hálózatot tervszerűen karbantartották, tehát nem arról volt szó, hogy az oszlopok, vagy a vezetékek elhasználódtak volna. "A betonoszlopok úgy törtek el mint a gyufaszálak, pedig ezek a hálózatok egy-két évesek voltak" - tette hozzá.

Hiányolták a tájékoztatást

Korábban Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke az MTI-nek azt mondta, hogy elkeseredettek az emberek azokban a zalai falvakban, ahol már harmadik napja nincs áramszolgáltatás. Manninger szerint a tájékoztatást hiányolják az áram nélkül maradt települések lakói. Tudják, hogy a szolgáltató szakemberei dolgoznak, de nem kapnak információt, hogy meddig tarthat ez a helyzet - mondta a közgyűlés elnöke.

A kedd este kezdődött havazás Nyugat-Dunántúl négy megyéjében - Zalában, Vasban, Veszprémben és Somogyban -, összesen 52 ezer fogyasztónál okozott részleges vagy folyamatos áramkimaradást. Több mint 10 ezer fogyasztónál emiatt a vízszolgáltatás is szünetelt, az otthonokat, intézményeket sem tudták fűteni.

Az áramszolgáltató szerint a lezúduló hó fákat döntött ki, amelyek a vezetékekre és az azokat tartó oszlopokra borultak. Az érintett helyszíneket a felázott talaj és a nehéz terepviszonyok miatt lánctalpasokkal is csak nehezen tudták megközelíteni.

Az E.ON kommunikációs vezetője szerint a mostoha körülmények miatt utoljára 1986-ban történt ilyen súlyos áramkimaradás, a helyreállításban akkor még a hadsereg is részt vett. Azoknak a háztartásoknak, akik 48 óránál hosszabb ideig maradtak áram nélkül, élelmiszercsomagot ajánl fel az áramszolgáltató - mondta Károlyi. .