Ismét a bíróság előtt áll Princz Gábor

Vágólapra másolva!
Megkezdődött a 12 éve húzódó Postabank-per harmadfokú tárgyalása a Legfelsőbb Bíróságon. A vád felfüggesztett börtönt kér Princz Gáborra, a védői felmentést szeretnének. A Fővárosi Ítélőtábla korábban 17 milliárdos vagyonvesztést állapított meg.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a Princz Gábor és három társa ellen, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt indult büntetőper harmadfokú eljárása a Legfelsőbb Bíróságon kedden. A Postabank-ügyben az ügyész próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést kér a vádlottakra, a védők felmentést szeretnének.

A Fővárosi Ítélőtábla korábban 17 milliárdos vagyonvesztést állapított meg, az ügyész azonban kedden már 27,5 milliárd forintos hűtlen kezelés megállapítását kérte. Ezt a bank befektetéseinek, illetve az ügyfeleknek fizetett kamatok különbségével indokolta. Hangsúlyozta, hogy az ügyben korábban az Állami Számvevőszék vizsgálata is ilyen nagyságrendű különbséget állapított meg.

A perben a védők az elsőfokú ítélet helyben hagyását, azaz felmentést kértek. A délelőtt folyamán a védők indítványainak meghallgatásával folytatódik a tárgyalás. A perben több tárgyalási napot is kitűzött a bíróság, ez alapján várhatóan a jövő héten születhet meg a jogerős ítélet.

A 12 éve húzódó ügyben elsőfokon felmentették a vádlottakat, majd tavaly a Fővárosi Ítélőtábla ezt a döntést megváltoztatva hanyag kezelés miatt elítélt a hét vádlott közül négyet. A hét vádlott közül időközben egy életét vesztette, kettő esetében pedig tavaly jogerőre emelkedett a felmentő döntés. A további négy vádlott közül a pénzintézet egykori elnök-vezérigazgatójára, Princz Gáborra 3,6 millió, a másik három vádlottra pedig másfél-másfél millió forint pénzbüntetést szabott ki a táblabíróság.

A perben amiatt nyílt lehetőség a Legfelsőbb Bíróság előtti harmadfokú eljárásra, mert míg az elsőfokú bíróság felmentette, a másodfokú elítélte a vádlottakat.

Az ügyészség még 2003-ban benyújtott vádja szerint Princz Gábor, a Postabank egykori elnök-vezérigazgatója és hat volt vezető beosztású munkatársa 1995 és 1997 között szándékosan megszegték törvényi kötelezettségeiket, hibás üzletpolitikát folytattak, sorozatosan megtévesztették a bank tulajdonosait és a bankfelügyeletet, nem képeztek céltartalékot és prosperáló bank látszatát keltették. Mindezzel 34,6 milliárd forintos különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelést követtek el.