Veresnek utánfutója, Szilvásynak pincéje van - a kormánytagok vagyonbevallásai

Vágólapra másolva!
Közzétették a kormánytagok vagyonnyilatkozatait. Ezek szerint a leggazdagabb miniszterek Bajnai Gordon gazdasági, Gráf József agrár- és Veres János pénzügyminiszter. Veresnek több háza mellett van egy 25 éves utánfutója is, Szilvásy György titokminiszter tavaly egy pincével lett gazdagabb. Nyilvános Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor feleségeinek Dobrev Klárának és Lévai Anikónak vagyonnyilatkozata is. Dobrev vagyona 2004 óta nem változott, Lévai 2008-ban lakást vett.
Vágólapra másolva!

A kormány tagjai közül továbbra is a leggazdagabb miniszterek közé tartozik Bajnai Gordon gazdasági miniszter, Gráf József földművelésügyi miniszter, Veres János pénzügyminiszter, de tehetősnek tekinthető Draskovics Tibor igazságügyminiszter, Szilvásy György kancelláriaminiszter, valamint Székely Tamás egészségügyi miniszter is. Ez derül ki a kormányzati portálra kedden feltett vagyonnyilatkozatokból.

Molnár Csaba közlekedési miniszternek Győrben van egy 65 négyzetméteres, 2006-ban vásárolt társasházi lakása, valamint egy szintén 2006-ban vásárolt Toyota gépkocsija. A miniszter 11 millió forint hitelt törleszt. A miniszteri juttatás mellett Molnár Csabának rendszeres jövedelme van Győr-Sopron-Moson megyei önkormányzati képviselőként, ennek összege 174 ezer forint havonta. A politikusnak gazdasági társaságban nincs érdekeltsége vagyonbevallása szerint.

Szűcs Erika szociális miniszter Miskolcon egy sorházi 180 négyzetméteres lakás felének tulajdonosa, és van Miskolc közelében több legelőként és gyepként nyilvántartott földterülete. A szociális miniszter a kormányban végzett munkája mellett Miskolcon alpolgármesterként is dolgozik, amiért havi bruttó 530 ezer forintot vesz fel. A miniszternek életbiztosításban, értékpapírban több mint 12 millió forintja van, emellett egy Opel és egy BMW gépkocsi tulajdonosa.

Székely Tamás egészségügyi miniszternek Diósdon van egy 1994-ben vásárolt 300 négyzetméteres háza, amelynek felerészben tulajdonosa. Diósdon Törökbálinton, Balatonőszödön, Nagycsepelyen van tulajdonában részben vagy egészben telek, erdő, kert, gyümölcsös és szántó. Székely Tamás egyötöd részben tulajdonosa egy 2007-ben vásárolt Sholltz 22 típusú vitorlás hajónak. 1955-től örökség, ajándékozás és vásárlás útján jutott hozzá festményekhez, valamint életbiztosításokkal, részvényekkel is rendelkezik.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter új szerzeménye egy tavaly vásárolt egy XIII. kerületi, 82 négyzetméteres társasházi lakás, amelynek százszázalékos tulajdonosa. Emellett két éve vásárolt a XII. kerületben vett egy ikerházat, és van egy 250 négyzetméteres háza is a XI. kerületben. A miniszter a 2007-ben magánszemélyekkel szemben fennálló 46 millió forintos tartozásával szemben 2008-ban 64,5 millió forint hitellel rendelkezik. Draskovics Tibornak miniszteri fizetése mellett ingatlan bérbeadásából is származik jövedelme, és két gazdasági társaságban van tulajdonrésze.

Bajnai Gordon gazdasági miniszter - a korábbi vagyonnyilatkozata alapján tudhatóan - tulajdonosa egy XII. és egy XXII. kerületi háznak, Tihanyban pedig egy 1710 négyzetméteres üdülő fele része van a birtokában. Van egy 2006-ban vásárolt, így korábbi vagyonnyilatkozataiban már feltüntetett BMW típusú autója és a bevallásában bútorokat, szőnyegeket, illetve festményeket is felsorolt. Bajnainak bevallása szerint 170 millió forintja van befektetési alapban, 24,5 milliós biztosítással rendelkezik, valamint pénzintézettel szembeni számlakövetelése - forintban és devizában - összesen mintegy 16 millió forint. Követelése magánszemélyekkel szemben 13 millió forint, tartozása pedig szintén magánszemélyekkel szemben 51 millió. Bajnai Gordon - korábbi bevallása szerint - 2006 május végéig több felügyelőbizottságnak is tagja volt, azóta semmi ilyen tisztsége nincs, mindössze egy részvénytársaság 5 százalékos részvényese.

Veres János pénzügyminiszternek Nyírbátorban és Debrecenben is van háza, több ingatlana, szántója, erdője és gyümölcsöse, valamint egy üdülője is van. A miniszternek autója nincs, ám van egy 25 éves utánfutója. Veres János pénzintézettel szembeni követelése 56 millió forint, míg más szerződés alapján fennálló követelése 224 millió forint. A szocialista politikus három gazdasági társaságban résztulajdonos.

Szilvásy György titokminiszter tavaly újabb fővárosi ingatlannal, egy pincével - amelynek háromnegyed részben tulajdonosa -, valamint egy tárolóval gazdagodott. Korábban már vásárolt két budapesti lakást. A miniszter értékei között antik bútort és egy futópadot is feltüntetett. Magánszemélyekkel szemben fennálló tartozása 15 millió forint, pénzintézetnek pedig 20 millióval tartozik. Szilvásy Györgynek tavaly 95 millió forint bevétele származott ingatlaneladásból. Gazdasági társaságban nincs tulajdonrésze nyilatkozata szerint.

Gráf József agrárminiszter vagyonbevallásában nincs változás a megelőző évhez viszonyítva: Szigetváron van háza, Szabadszentkirályon pedig 109 hektár szántóföldje. Van autója is, 2006-ban vásárolt egy BMW-t. Az FVM vezetője felújította a házát, emiatt van 13 millió forintos tartozása, de ez nem tavaly keletkezett. Készpénzt viszont csak a tavalyi vagyonbevallásában jelölt meg: 8 millió forintot.