327 ezer forintos bírság be nem szedett vizitdíj miatt

Vágólapra másolva!
Egy egészségügyi szolgáltató 2007 nyarán 1090 alkalommal nem szedte be a vizitdíjat betegeitől, ezért pert indított ellene a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egészségbiztosítási Pénztár. A céget 327 ezer forintra büntették.
Vágólapra másolva!

Vizitdíjszedési kötelezettségének elmulasztása miatt több mint 300 ezer forint pénzbírság megfizetésére kötelezte a Debreceni Ítélőtábla szerdán a Nagy-Fog-Ász Bt.-t - közölte a bíróság sajtótitkára. Az ítélőtábla ezzel helybenhagyta az első fokon eljáró Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság ítéletét.

A bíróság kötelezte az alperest, hogy fizessen meg a felperesnek, a megyei egészségbiztosítási pénztárnak 327 ezer forintot és ennek kamatait. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (2009. január 1-je óta Észak-alföldi Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) 2007. augusztus 22-én ellenőrizte az egészségügyi szolgáltatónál a vizitdíj beszedését. Megállapította, hogy a társaság 2007. február és június között nem szedett vizitdíjat, 1090 esetben nem teljesítette ezt a kötelezettségét.

A felperes először fizetési meghagyás kibocsátását kérte az alperes ellen, amely ezt visszautasította, így lett per az ügyből. A bíróság álláspontja szerint a törvény az egészségügyi szolgáltatónak nem biztosított mérlegelési lehetőséget, és nem hatalmazta fel arra, hogy - a törvényben meghatározott eseteken túl - a szolgáltatást igénybe vevőket mentesítse a vizitdíj megfizetése alól vagy attól eltekintsen.