Sorsolással dönthetnek a gimnáziumba felvételizőkről

Vágólapra másolva!
Tömegesen születtek azonos teljesítmények a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumok központi felvételi vizsgáján, így egyes iskolák sorsolással döntik majd el, ki kerül be az intézménybe - írja a Magyar Nemzet. A lapnak nyilatkozó szakemberek szerint ez igazságtalan, de nem lehet mást tenni, mert a szóbeli vizsga megszűnt.
Vágólapra másolva!

Árthat a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumok hírnevének, hogy az idei felvételi vizsga után sorsolás is dönthet a gyerekek jövőjéről - írja a Magyar Nemzet. A lap információi szerint a jelentkező gyerekek közül sokan azonos pontszámot értek el a felvételin, és mivel a Hiller István által vezetett oktatási minisztérium megváltoztatta a szabályokat, és nincs szóbeli vizsga, egyéb szempontok alapján kell eldönteni, kit vegyenek fel. A lapnak nyilatkozó szakemberek a Hiller-féle felvételi reformot okolják a helyzetért, ráadásul szerintük az oktatási tárca alá tartozó Oktatási Hivatal túl könnyű felvételi feladatlapot állított össze.

Doba László, a fővárosi Eötvös Gimnázium igazgatója a lapnak azt nyilatkozta, hogy "elképesztően könnyű, igénytelen volt a hatosztályos magyar központi vizsga, amely nem kérte számon az általános iskolában megszerzett tudásanyagot, de gondolkodásra és kreativitásra sem volt szükség". Az igazgató kiemelte, hogy helyesírásra az ötven pontból mindössze kettőt lehetett adni. Így az általa javított nyolcvan magyardolgozatot átlagosan kilencvenszázalékosra teljesítették a felvételizők.

Az Eötvös Gimnáziumban így lesznek olyanok, akiknek azonos a pontszámuk, de szóbeli nélkül csak szubjektív szempontok dönthetnek arról, hogy közülük kit vegyenek fel, amit az igazgató igazságtalannak tart, de az oktatási tárca által megváltoztatott szabályok miatt nem tehetnek mást. Doba szerint náluk az dönt majd azonos pontszámnál, hogy kinek a szülei, illetve testvérei voltak a gimnázium diákjai, illetve kiemelkedő versenyeredményt, sportteljesítményt elérőket és a hátrányos helyzetűeket részesítik előnyben.