Több kamerát javasol a bankrablók ellen a rendőrfőkapitány

Vágólapra másolva!
Nem csak a bankfiókokban cserélné jobb minőségűre a kamerákat, de a pénzintézetek környékét is megfigyelné Becze József rendőrfőkapitány. A növekvő számú bankrablás miatt a főrendőr azt szorgalmazza, hogy a mainál szélesebb körben alkalmazzák a zsákmányt használhatatlanná tevő festékpatronokat. Az adatvédelmi biztos szerint aggályos lehet a bankok környékének bekamerázása.
Vágólapra másolva!

Több és jobb belső kamerát kell elhelyezni a bankokban, és a kamerás megfigyelést a rablások megelőzése érdekében ki kell terjeszteni a bankok megközelítésének útvonalára is - mondta Bencze József országos rendőrfőkapitány csütörtökön, miután egyeztetést folytatott a bankszövetség és a bankok biztonságát felügyelő cégek képviselőivel. A találkozót Bencze kezdeményezte az utóbbi időszakban megszaporodott bankrablások megelőzése érdekében.

A főkapitány azt mondta, az adatvédelmi ombudsman valószínűleg tiltakozni fog a kamerarendszer kibővítése ellen, de a megbeszélés résztvevői szerint a védekezésnek és a későbbi felderítésnek elengedhetetlen követelménye, hogy az elkövetőről olyan felvételek készüljenek, amelyek alapján azonosítható.

Bencze utasítására csütörtökön megkezdődik annak a szoftvernek a 3-6 hónapig tartó tesztelése, amely képes arra, hogy kezelje a bankok épületeinek alaprajzát, a tereptérképét, és így segítse, hogy egy esetleges támadás idején ne a helyszínen kelljen tájékozódniuk a rendőröknek, hanem már az adatok birtokában, gyorsan tudjanak reagálni. A rendszer képes arra, hogy valós időben közvetítse a bankfiók kamerájának felvételét egy esetleges támadás esetén a rendőrséghez.

A főkapitány közlése szerint az egyeztetésen felvetődött a banki biztonsági emberek és az alkalmazottak képzésének, szűrésének szükségessége is, mivel néhány bankrablás esetében bennfentes információkkal rendelkeztek az elkövetők. Bencze szerint célszerű lenne jobban elterjeszteni a zsákmány önmegsemmisítését lehetővé tevő berendezések használatát is, mert az ilyen berendezések alkalmazása esetében "céltalanná válik az egész kockázatvállalás".

Bencze József a bűnügyi statisztikai adatokról szólva elmondta: 1997-ben robbanásszerűen nőtt a pénzintézetek sérelmére elkövetett bűncselekmények száma, amíg ugyanis 1996-ban 38 ilyen eset volt, addig 1997-ben már 124. Az év első hónapjában 12 fegyveres rablást követtek el, 2008-ban összesen 22-t. Leginkább Budapest, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Komárom-Esztergom megye pénzintézeteit rabolták ki. A bankrablások 50-60 százalékát derítette fel a rendőrség az elmúlt öt év átlagában.

Jóri András adatvédelmi biztos közleményben reagált az elhangzottakra. Szerinte a fiókok belső kameráinak minőségi cseréje nem vet fel adatvédelmi aggályokat, ugyanakkor úgy látja: a külső térfigyelő kamerák nem megelőzik, csak átkényszerítik oda a bűncselekményeket, ahol nincs térfigyelés.

Az ombudsman szerint a közterületet megfigyelő kamerák közbiztonsági, bűnmegelőzési, illetve bűnüldözési célú felszerelését és működtetését a rendőrség előterjesztésére az illetékes települési önkormányzat engedélyezheti, azonban a jóváhagyás előtt az önkormányzat köteles megvizsgálni, hogy valóban a térfigyelés-e az egyetlen megmaradt eszköz. "A térfigyelés ugyanis jogkorlátozással jár" - írta Jóri.