Megkeresik a mohácsi rajztanár korábbi tanítványait

Vágólapra másolva!
Vallomást tett az a mohácsi rajztanár, akit három tanítványa ellen elkövetett szemérem elleni erőszakkal gyanúsítanak, de tagadja az ellene felhozott bűncselekményeket. A mohácsi rendőrkapitány szerint hosszú nyomozásra kell számítani, mert tíz évre visszamenőleg a pedagógus összes diákját megkeresik, hogy megtudják, nem gyanúsítható-e régebbi, hasonló cselekményekkel is.
Vágólapra másolva!

Mivel tíz év az elévülési ideje annak a bűncselekménynek, amellyel a mohácsi rajztanárt gyanúsítják, ennyi időre visszamenőleg keresi a rendőrség azokat a gyerekeket, akikkel szemben esetleg szintén hasonló cselekményt követett el - mondta az MTV Nap-kelte című műsorában a mohácsi rendőrkapitány, Garamvári Gábor, aki ezért hosszadalmas nyomozásra számít. Mint mondta, így tíz évre visszamenőleg megkeresik azokat a gyerekeket, akikkel a szemérem elleni erőszakkal gyanúsított mohácsi rajztanár kapcsolatba került. Közülük többen már 15-16 évesek, néhányukat már ki is kérdezték. Így 5-6 hónapig is eltarthat, amíg a rendőrség a teljes, "lehetséges sértetti kört" fel tudja tárni.

Tanúként meghallgatják a tantestület tagjait is, hogy feltérképezzék a férfi életvitelét. A rendőrkapitány szerint - bár sietnek a nyomozás lezárásával - azért is több időt vesz majd igénybe az eljárás, mert sok szakértőt kell bevonni, például gyerekpszichológusokat, illetve számítástechnikai szakembereket, hogy megvizsgálják a 45 éves férfi lakásán lefoglalt adathordozókat.

A tanárt eddig három gyerekkel szemben elkövetett szemérem elleni erőszakkal gyanúsítják, velük kapcsolatban már elkészült az előzetes szakértői vélemény. E szerint mind a hárman "nagyon egyformán írták le az elkövetési magatartást" a rendőrkapitány szerint. Ugyanakkor a szakvélemény "nem kategorikus" abból a szempontból, hogy milyen hatással lesznek a történtek a gyerekek későbbi életére, de a pszichológus szerint mindenre kihathat, így a párválasztásukra, későbbi szexuális életükre is.

A rajztanár vallomást tett, de nem ismerte be a bűncselekményt - mondta Garamvári, aki arra hivatkozva nem árult el többet, hogy ennek több részletét most ellenőrzik Mohácson. A férfi továbbra is előzetesben van, mert attól tartanak, hogy esetleg megkeresne tanúkat. Ennél a bűncselekménynél 12 éves kor alatt mindenképpen erőszakot kell feltételezni, attól függetlenül hogy tényleges fizikai erőszak történt-e - mondta a rendőrkapitány. Mint fogalmazott, az már eddig is kiderült, hogy "úgy viszonyult a gyerekekhez, hogy az túláradó szeretetre utal, amivel egy határig nem is lenne baj". Arról nincs információjuk egyelőre, hogy valamelyik tanítványa esetleg modellt is állt volna a rajztanárnak.

Miután egy kislány elmondta szüleinek, mi történt vele a rajzszakkörön, a rendőrség kereste meg a szakkörbe járó többi diák szüleit, és kérte, hogy beszélgessenek el otthon gyerekeikkel. Így derült ki, hogy két másik kislány is érintett lehet. Hozzátette, a gyerekek nem osztálytársak, de mindannyian együtt jártak a szakkörbe.