Hackertámadás is lehetett ügyfélkapu üzemzavara

Vágólapra másolva!
Nem zárható ki a hackertámadás lehetősége az ügyfélkapu szombati problémái kapcsán - mondta vasárnap Daróczi Dávid kormányszóvivő. Jóri András adatvédelmi biztos helyszíni vizsgálatban kívánja tisztázni az üzemzavar körülményeit.
Vágólapra másolva!

A kormány biztonsági felügyelője vizsgálja az ügyfélkapu szombaton történt működési problémáit, és jelentést készít a történtekről - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő a vasárnapi, soron kívüli kormányülés után tartott sajtótájékoztatóján. Daróczi kérdésre válaszolva azt mondta, a hackertámadás lehetőségét sem zárják ki.

A vasárnapi Bors arról írt, hogy több százezer adózó adatai kerülhettek illetéktelen kezekbe, miután összeomlott a kormányzati informatikai rendszer, az ügyfélkapu. A lap szerint az oldalra bejelentkezők mások személyes adatait látták a képernyőn a sajátjuk helyett.

Jóri András adatvédelmi biztos helyszíni vizsgálatban kívánja tisztázni a Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszerben bekövetkezett üzemzavar körülményeit - közölte az MTI-vel az Országgyűlési Biztosok Hivatala. A hibát ugyan már elhárították, de az államigazgatási rendszer megkülönböztetett fontosságú eszközének meghibásodásáról volt szó, ezért Jóri szükségesnek látja az adatvédelmi vizsgálatot.