Rendeznék az állampolgárság nélküli gyerekek helyzetét

Vágólapra másolva!
Ötpárti törvényjavaslatot nyújtanak be az állampolgárság nélküli gyerekek helyzetének rendezésére. Magyarországon jelenleg negyven állampolgárság nélküli gyerek él, akik - bár a szüleik elhagyták őket - nem örökbeadhatóak rendezetlen jogi státuszuk miatt.
Vágólapra másolva!

Az állampolgárság nélküli gyerekek helyzetének rendezése érdekében ötpárti törvényjavaslatot terjesztenek hétfőn az Országgyűlés elé - közölte Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője a parlamenti pártok keddi egyeztetése után, amelyet az S.O.S. gyermekfalu vezetőinek a kezdeményezésére tartottak. A törvényjavaslat lényege, hogy a külföldi anyák által magukra hagyott gyermekek magyar állampolgárságot kaphassanak akkor, ha a származási ország egy év után sem válaszol a magyar megkeresésre.

Magyarországon jelenleg negyven olyan gyermek van, akiknek nincs állampolgársága, illetve nem ismert az állampolgársága, és ez a szám évente nyolc-tíz fővel emelkedik - mondta a képviselő. Ez a helyzet akkor áll elő, ha a külföldi állampolgárságú anyák a kórházban hagyják gyermeküket anélkül, hogy intézkednek sorsáról. Jelenleg csak ideiglenes megoldások vannak, ráadásul ezek a gyermekek rendezetlen jogi státuszuk miatt nem örökbeadhatóak. Török Zsolt szerint, ha rendeződik a jogi státuszuk, az felgyorsítja az örökbe adásukat is.