Életfogytiglant adna a többszörös visszaesőknek a Fidesz

Vágólapra másolva!
Életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtaná a többszörösen visszaeső, erőszakos bűncselekményeket elkövető bűnözőket a Fidesz. Lázár János képviselő szerint a módszer az Egyesült Államokban már bevált, jelentősen visszaesett a bűncselekmények száma.
Vágólapra másolva!

A Fidesz biztonsági és rendvédelmi munkacsoportja azt javasolja a párt frakciójának, hogy minél hamarabb, akár már a jövő héten nyújtson be javaslatot az Országgyűlésnek a büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítására - közölte a testület alakuló ülését követően Lázár János. Hozzátette: azt kérik a képviselőcsoporttól, hogy javasolják, az Amerikai Egyesült Államokban már létező, úgynevezett három csapás törvény beillesztését a magyar jogrendszerbe.

Szerinte a törvény az Egyesült Államokban arra irányul, hogy aki súlyos vagy erőszakos bűncselekményeket követ el és ezt visszaesőként három alkalommal megteszi, az automatikusan életfogytiglanira ítélendő. Lázár közölte, ezt a rendszert a bűnözés visszafogására vezették be, és Kalifornia államban, ahol a legszigorúbb formában alkalmazzák, az évente ismertté vált 8,8 millió bűncselekmény száma 6,5 millióra csökkent.

Különösen fontosnak nevezte a politikus, hogy az erőszakos és a súlyos, illetve a fiatal- és gyermekkorúak, valamint az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények esetében fontolja meg az Országgyűlés a törvény átültetésének lehetőségét. A képviselő az elmúlt hét év kormányzati kudarcát okolta azért, hogy elmondása szerint növekszik a vagyon elleni, az erőszakosan és a fiatal- és gyermekkorúak által elkövetett bűncselekmények száma.

A parlament honvédelmi és rendészeti bizottságnak elnöke szerint a kormány nem tud szembenézni azzal a ténnyel, hogy vannak olyan jól beazonosítható térségek, falvak és városok - például Heves, Borsod, Szabolcs, Baranya, Csongrád és Hajdú-Bihar megyék egyes részei - ahol a hasonló társadalmi és szociális helyzetben lévő, munkanélküliséggel és kilátástalansággal küzdő családok sokasága úgy él, "hogy a szociális segélyek felvétele után adott esetben bűncselekményekkel egészíti ki a jövedelmét".

Hozzátette, "az az igazság, hogy ma Magyarországon, ezeken a településeken, ilyen társadalmi helyzetben nagyon sok cigány honfitársunk van, és közülük sokan, sajnálatos módon nem a munkát, hanem a bűnt választják annak érdekében, hogy jövedelmüket kiegészítsék". A politikus szerint nagy hiba lenne ezt a kérdést a szőnyeg alá söpörni, helyette inkább szembe kell nézni vele.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy miután az érintett településeken és megyékben nő a fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények száma, ezért komoly megfontolást igényel a büntethetőség korhatárának leszállítása. A politikus kitért arra is, hogy a rendőrség megerősítését is kezdeményezik, ami nem csak a testület létszámának megemelését jelentené, hanem a társadalmi megbecsülésüket is visszaállítanák.