Vágólapra másolva!
Előzetes letartóztatásba kerül Hunvald György VII. kerületi polgármester. Hunvaldot kedden vették őrizetbe, több VII. kerületi ingatlan áron aluli eladása miatt bűnsegédként elkövetett többrendbeli csalással gyanúsítják.
Vágólapra másolva!

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság csütörtökön Hunvald Györgyöt, a VII. kerület szocialista polgármesterét - közölte az MTI -vel a Központi Nyomozó Főügyészség.

A döntést a bíróság azzal indokolta, hogy megalapozott a gyanú, hogy Hunvald hétrendbeli csalást követett el és további kétrendbeli csalást kísérelt meg. A bíróság szerint fennáll a veszélye annak, hogy a gyanúsított a büntetőeljárást meghiúsítja, például okiratok eltűntetésével, tanúk és a nyomozóhatóság befolyásolásával.

Hunvaldot kedden vette őrizetbe a Központi Nyomozó Főügyészség. A szocialista politikust az ügyészség több VII. kerületi ingatlan áron aluli eladása miatt bűnsegédként elkövetett többrendbeli csalással gyanúsítja. Az ügyészség szerint a polgármesternek, mint az eladásokról szóló előterjesztőnek, tudnia kellett arról, hogy áron alul adják el az ingatlanokat. Hunvald panaszt tett őrizetbe vétele ellen, és tagadja bűnösségét.

Az MSZP fővárosi elnöksége azt kéri Hunvald Györgytől, hogy mondjon le fővárosi közgyűlési tagságáról, és amíg tisztázódik ügye, függessze fel párttagságát - közölte az elnökség nevében Burány Sándor, az MSZP fővárosi vezetője. Ennek oka, hogy az MSZP-SZDSZ-koalíciónak mindössze egy fős többsége van a fővárosi közgyűlésben, Hunvald letartóztatásával ez megszűnt.

A Központi Nyomozó Főügyészség két éve nyomoz erzsébetvárosi önkormányzati épületek gyanús eladása miatt. Tavaly novemberben letartóztattak két vezető helyi SZDSZ-es politikust - Gál Györgyöt, a kerület gazdasági bizottságának elnökét, valamint Kardos Pétert, a pénzügyi bizottság elnökét -, és meggyanúsítottak több magánembert az ügyben, az ingatlanokat a gyanú szerint az érintettek bűnszervezetben, egymással összejátszva juttatták magánkézre áron alul. Jelenleg összesen 12 gyanúsítottja van az ügynek a polgármesterrel együtt.

A gyanú szerint Gál egy vállalkozóval, Nagy Györggyel - az Erzsébetvárosi Lakásépítő Kft. résztulajdonosával - együttműködve, egy értékbecslő segítségével követett el bűncselekményeket. A nyomozás 14 önkormányzati épület eladása miatt, például csalás, vesztegetés, okirat-hamisítás miatt folyik. A tettesek az ügyészség szerint 970 millió forint kárt okoztak a kerületnek, és további 1,6 milliárdos károkozást kíséreltek meg.