Hallgattak terveikről az állami büdzsé őrei

Vágólapra másolva!
Csütörtöki meghallgatásukon nem árultak el részleteket terveikről a Költségvetési Tanács leendő tagjai, akiknek az lesz a feladatuk, hogy őrködjenek a büdzsé betartása felett. Mindhárom jelöltet ellenszavazat nélkül támogatta az Országgyűlés költségvetési bizottsága . A tanács leendő elnöke az [origo]-nak azt mondta: korai még arról beszélni, hogy mit fognak csinálni.
Vágólapra másolva!

Nem árultak el részleteket terveikről a Költségvetési Tanács leendő tagjai az Országgyűlés költségvetési bizottságának csütörtöki ülésén, ehelyett a gazdasági válságról, illetve a korábbi évek rossz költségvetéseiről beszéltek. A bizottsági tagok ennek ellenére ellenszavazat nélkül támogatták Kopits György, Oblath Gábor és Török Ádám jelölését abba a testületbe, amely a költségvetés betartása felett fog őrködni. A tagokra véglegesen az Országgyűlésnek kell rábólintania.

Kopits György, aki várhatóan a testület elnöke lesz, az [origo] kérdésére, hogy a tanács pontosan mit csinál majd, azt felelte: korai a kérdés, ezt még egyelőre nem lehet megmondani. A jegybank monetáris tanácsában ülő Kopits szerint a Költségvetési Tanács várhatóan egész évben dolgozni fog, nemcsak ősszel, a büdzsé benyújtása idején. További kérdéseinkre Kopits nem kívánt válaszolni, mindössze annyit mondott, a tanács úgy fog működni, ahogy a törvény azt előírja.

A Költségvetési Tanácsot a tavaly novemberben elfogadott a takarékos állami gazdálkodásról szóló törvény - az úgynevezett plafontörvény - hozta létre. A törvényt az SZDSZ nyújtotta be arra hivatkozva, hogy a válság idején előnyös lenne, ha Magyarország olyan ország képét mutatná, amely képes kordában tartani kiadásait és pénzügyeit. A jogszabály szerint Költségvetési Tanács gazdasági előrejelzéseket, a költségvetéssel kapcsolatos hatásvizsgálatokat készít, valamint becsléseket állít össze minden olyan törvényjavaslathoz, amelynek hatása van a költségvetésre.

A költségvetési bizottság csütörtöki ülésén Kopits - akit Sólyom László köztársasági elnök jelölt a testületbe - azt mondta: ha korábban megszületetik a plafontörvény, akkor már korábban fel lehetett volna számolni a felelőtlen költségvetési politikát. Kopits a felelőtlenséget egyik megszólalásában "szobatisztátlanságnak" nevezte. Azt is hozzátette, hogy kemény munka lesz a hitelesség visszaállítása.

Kóka János az SZDSZ frakcióvezetője felvetette, hogy a tanácsnak már a megalakulására kijelölt július 1-e előtt fel kéne állnia. Kóka szerint, ha júliusig nem sikerül rendbe rakni a költségvetést, akkor már érdemben a tanács sem tud segíteni. A politikus azt rótta fel a bizottság tagjainak, hogy nem elég elkötelezettek annak érdekében, hogy Magyarországon minél előbb felszámolják a válság káros hatásait. Kopits válaszában azt mondta: július előtt nem tud megalakulni a testület. A tanácsnak ugyanis titkári stábra van szüksége, a stábtagok pályáztatásához pedig idő kell.