Vesztegetéssel vádolják a borsodi közgyűlés alelnökét

Vágólapra másolva!
Aron alul próbálta két vállalkozó tulajdonába juttatni a miskolci ITC-székházat Gergely Zsolt, a megyei közgyűlés fideszes alelnöke - állítja az ügyészség, amely vádat emelt a politikus ellen. A vállalkozók kenőpénzt fizettek Onga nagyközség polgármesterének is, hogy megszerezzenek egy építési telket, de egyik üzletből sem lett semmi. Gergely szerint ő ártatlan, hiszen nem szerzett jogtalan előnyt, és a székházat sem adták el.
Vágólapra másolva!

Hivatali vesztegetés miatt vádat emelt az ügyészség Gergely Zsolt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés vagyongazdálkodásért felelős fideszes alelnöke, Madzin Tibor ongai polgármester, valamint három, ingatlanberuházásban és forgalmazásban érdekelt társuk ellen - közölte az MTI-vel a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség csütörtökön. Az ügyben érintett személyek a nyomozó ügyészséggel együttműködtek, így szabadlábon védekezhetnek.

A Debreceni Nyomozó Ügyészség a miskolci Nemzetközi Kereskedelmi Központ (az ITC-székházként is ismert volt MSZMP-székház) értékesítési szándékával kapcsolatban nyomozott. Az ügyészek az eladással kapcsolatos önkormányzati döntést elemezték, de más ingatlannal összefüggő kérdéseket is vizsgáltak. A vizsgálatot feljelentés alapján indították, azt követően lett gyanúsított Gergely Zsolt és négy társa.

A hajdú-bihari főügyészség csütörtökön kiadott közleménye szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat 2007 márciusában döntött a tulajdonában lévő Nemzetközi Kereskedelmi Központ eladásáról. Az ingatlant felértékeltették, majd az értékbecsléshez igazodó minimális vételár megjelölésével nyilvános pályázaton eladásra meghirdették. Az ügyészség szerint két, szintén megvádolt vállalkozó még a pályázat kiírása előtt felvette a kapcsolatot Gergellyel annak érdekében, hogy az épületet kedvező áron megvehessék.

A közgyűlési alelnök anyagi előnyt kérve ajánlotta fel a segítségét: közreműködésével a vállalkozók még a nyilvánosságra hozatal előtt megismerték a pályázati kiírást, illetve megbeszélték Gergellyel az általuk benyújtandó pályázat feltételeit, valamint a vételárat. A nyomozók szerint a közgyűlési alelnök úgy jutott előnyhöz, hogy a vállalkozóktól áron alul - mintegy 30 millió forint haszonnal - építési telket vásárolt, amelyen épülő lakóház is állt már.

A megyei önkormányzat három pályázati felhívása eredménytelenül zárult, és ezt követően már a minimális vételár megjelölése nélkül ismételten megpályáztatták a székházat. Ekkor a pályázat eredményes volt, azonban a megyei közgyűlés mégis úgy döntött, hogy nem adja el az épületet. A döntést követően Gergely felbontotta az építési telekre kötött adásvételi szerződést, így anyagi előnyhöz nem jutott - állapította meg az ügyészség.

A két vállalkozó egy harmadik társukkal Onga nagyközség külterületén is meg akart venni egy ingatlan, amiért két részletben, összesen egymillió forint kenőpénzt vett át Madzin Tibor, a település polgármestere. Közbenjárására a képviselő-testület átminősítette a vállalkozók által megvásárolt terület művelési ágát, hogy ott ipari hasznosítású létesítményt lehessen építeni. Az építési engedély kiadására azonban a nyomozás megindulásáig nem került sor.

Gergely Zsolt közleményben reagált, amelyben azt írta, sajtóhírekből értesült arról, hogy vádat emeltek ellene. "A nyomozás lezárásával az iratismertetés során velem közölt bizonyítékokból számomra az eljárás megszüntetése következett volna, ezért a vádemelés meglepett" - fogalmazott a fideszes politikus, aki szerint a tények nem támasztják alá a vádemelést, "hiszen a volt MSZMP-székház nem áron alul került meghirdetésre, és ráadásul a megyei közgyűlés a mai napon arról döntött, hogy az ingatlant nem kívánja értékesíteni".