Felülbírálta a békési ágyszámcsökkentést a Legfelsőbb Bíróság

Vágólapra másolva!
A Legfelsőbb Bíróság szerint nem állapítható meg, hogy Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter tiszteletben tartotta-e a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jog elvét, amikor Békés megyei kórházi ágyszámcsökkentésekről rendelkezett. A volt miniszter 2007-es határozatát a bíróság pénteken hatályon kívül helyezte.
Vágólapra másolva!

A Legfelsőbb Bíróság (LB) jogerősen hatályon kívül helyezett egy ágyszámcsökkentésről szóló határozatot, melyet Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter hozott - közölte a Békés Megyei Önkormányzat fideszes elnöke, Domokos László pénteki sajtótájékoztatóján Békéscsabán.

A volt miniszter a Békés Megyei Önkormányzat fenntartásában működő egészségügyi intézmények ágyszámcsökkentéséről rendelkezett. Domokos László szerint a 2007 márciusában született döntés azt jelentette Békésben, hogy például a Pándy Kálmán megyei kórház kapacitása 230 ággyal, vagyis az aktív ágyak 22 százalékával csökkent. A határozat ellen a megyei önkormányzat indított pert.

Az LB döntésében az áll: a sérelmezett határozatokból nem állapítható meg, hogy az egészségügyi miniszter tiszteletben tartotta a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jog elvét. A bíróság ezért helyezte hatályon kívül a miniszter döntését, valamint új eljárásra is kötelezte az alperest.

A megyei önkormányzat elnöke azt mondta: a miniszteri határozat miatt a megyei intézményeknél közel 1,9 milliárd forint bevételkiesés jelentkezett az elmúlt 22 hónapban. A szintén a megyéhez tartozó Tüdőkórház a csökkentések miatt további 100 millió forint veszteséget halmozott fel Domokos szerint. A kényszerű átszervezések és a 230 fős létszámleépítés pedig összességében újabb 500 millió forintos költséget jelentettek a fenntartónál, aminek csak az ötödét kapták meg állami támogatásként - állítja az önkormányzat elnöke.

Domokos szerint így összességében mintegy 2,5 milliárd forintos veszteség keletkezett. Emiatt és az új jogi helyzet előállása miatt a napokban személyes találkozót kezdeményez a jelenlegi egészségügyi miniszterrel, Székely Tamással. Domokos megjegyezte: az LB ítéletét csak a napokban kapták kézhez, így első számításaikat még pontosítani fogják.