Nem hisz az öngyilkosságban Ophélie apja

Vágólapra másolva!
Franciaországban is elvégezteti a kórbonctani vizsgálatot Ophélie Bretnacher holttestén családja. A család ügyvédje szerint erre azért van szükség, mert a magyar rendőrség előzőleg nem kommunikált átláthatóan az ügyben és ragaszkodtak ahhoz, hogy öngyilkosság történt. A decemberben Budapesten eltűnt lány holttesttére csütörtökön bukkantak a csepeli Szabadkikötőnél.
Vágólapra másolva!

Új boncolást kér Franciaországban Ophélie családja - mondta a Budapesten eltűnt francia diáklány szüleinek ügyvédje. Francis Chouraqui a Journal du Dimanche párizsi hetilapnak adott interjújában azt mondta, azért van szükség a nyomozás folytatására és kiegészítő igazságügyi orvos szakértői véleményre, mert a magyar rendőrség "nem átláthatóan kommunikált" az ügyről, ragaszkodott ahhoz a feltételezéséhez, hogy öngyilkosság vagy baleset történt, és nem vizsgált ki minden emberrablásra utaló nyomot.

Az ügyvéd azt reméli, hogy már hétfőn hazaszállíthatják Franciaországba a holttestet, amelyet a csepeli Szabadkikötőnél találtak meg csütörtökön a Dunában. A DNS-vizsgálat eredménye, amely után teljes bizonyossággal kijelenthető, hogy Ophélie Bretnachert találták meg, vasárnap lesz meg.

Semmi nem támasztja alá, hogy öngyilkosság történt - mondta Ophélie Bretnacher apja a France 2 francia tévé vasárnap híradójában. "Nem értjük, hogy történt a tragédia, ezért szeretnénk, hogy a nyomozás folytatódjon. Szeretnék megérteni, mi történt. A térfigyelő kamerák felvételein azt látjuk, hogy Ophélie tele volt élettel. Nem értjük, mi történhetett, nem hiszünk az öngyilkosságban" - mondta Francis Bretnacher, aki a műsorvezető kérdésére hozzátette: "Nincsen semmilyen más feltételezésünk, csak hát semmilyen magyarázat nincs, nem értjük, hogy mi történt. Jelenleg semmi nem támasztja alá azt, hogy öngyilkosság történt".

A Reimsben megjelenő L'Union című francia regionális lap (Ophélie Bretnacher egy reimsi egyetem hallgatója volt) internetes oldalán vasárnap közölt cikkében azt írta, hogy hozzájutott a boncolási jegyzőkönyv következtetéseihez, amelyek szerint semmilyen konkrét elem nem támasztja alá az öngyilkosságról szóló feltételezést. A lap azt állítja, hogy a boncolás alapján nincsen semmilyen bűncselekményre utaló nyom: sem fegyverrel, sem késsel elkövetett sérülést, sem fojtogatásra utaló nyomokat, és semmilyen egyéb sérülést vagy csonttörést nem találtak Ophélie Bretnacher testén.

A lap szerint a szakértők abban biztosak, hogy a lány jobb combjának belső részén talált kék folt a halál beállta előtt - legfeljebb egy héttel - keletkezett. A toxikológiai vizsgálatok eredményét még nem kapták meg a magyar nyomozók. A halál beálltának időpontja a lap szerint nem egyértelmű: Az igazságügyi orvos szakértői vélemény azt állítja: Ophélie legalább hat héttel a holttest megtalálása előtt meghalt. Vagyis a halál az eltűnés napja, december 4. és január 1. között következett be, de biztosan nem lehet tudni, hogy mikor.

Ophélie tavaly szeptemberben érkezett Magyarországra, a 22 éves lánynak december 4-én éjjel veszett nyoma. Csak táskáját találták meg eltűnése éjszakáján Lánchídon. A diáklány keresésében december 18-a óta francia rendőrök is segítenek a magyar hatóságoknak, és - szintén december 18-án - Budapestre érkezett egy francia ügyész is. A Legfőbb Ügyészség január 23-án emberrablás miatt indított nyomozást.

A nyomozás során héttagú rendőrcsoport negyven embert hallgatott ki. A dunai vízi rendészet a rajnai csendőrszolgálattal közösen nagyteljesítményű szonárral (hangvisszaverődés alapján kereső berendezéssel) is átvizsgálta a Duna Lánchíd alatti szakaszát. A rendőrség sokáig ragaszkodott ahhoz, hogy nincs emberrablásra utaló jel, ezért a lány családja - akik úgy vélték, Ophélie bűncselekmény áldozata lett, feljelentést tett Franciaországban. Itt emberrablás gyanújával kezdődött előzetes bűnügyi eljárás.