A Fidesz benyújtja a három csapásról szóló törvényt

Vágólapra másolva!
Benyújtja a parlamentnek a többszörösen visszaeső erőszakos bűnelkövetők büntetését szigorító törvényjavaslatát a Fidesz. Az amerikai mintán alapuló javaslat tényleges életfogytiglant róna ki azokra, akik harmadszorra követnek el erőszakos, személy elleni bűncselekményt.
Vágólapra másolva!

Kedden benyújtja a Fidesz a parlamentnek az úgynevezett három csapás törvényt, mely jelentősen szigorítaná a harmadjára visszaeső, erőszakos bűncselekményt elkövetők büntetését - jelentette be Répássy Róbert jogi kabinetvezető és Lázár János, a rendészeti bizottság fideszes elnöke.

Az amerikai mintán alapuló javaslat lényege, hogy aki háromszor követ el erőszakos, személy elleni bűncselekményt, az a harmadik esetben a büntetési tétel maximumának a kétszeresét kaphatja, ha pedig ez meghaladja a 20 évet, akkor ténylegesen életfogytig tartó szabadságvesztést kell kiszabni a bírónak - mondta el Répássy Róbert.

A Fidesz jogi kabinetvezetője szerint a szigorítás az elfogadást követő hatvanadik napon lépne hatályba, akár már tavasszal, és ha valaki a hatályba lépés után követne el harmadjára ilyen bűncselekményt, akkor arra már érvényes lenne a "harmadik csapás".

Ennek alapján aki két személy elleni bűncselekmény, például testi sértés után fegyveres rablást követ el, az 10 év helyett 20 év börtönbüntetést kaphatna, a két személy elleni erőszak után elkövetett emberölésért viszont minden esetben életfogytiglan járna - ismertették a sajtótájékoztatón.

Egy másik példa szerint, ha valaki két személy elleni erőszak után 12 éven aluli gyermeket erőszakol meg, az 10 év helyett szintén 20 év börtönbüntetéssel sújtható, ha viszont az elkövető a gyermek nevelője, gondozója, vagy többen követik el a bűncselekményt, akkor tényleges életfogytiglant kapna a bűnöző - magyarázta Répássy. A Fidesz a szigorító javaslatot azzal indokolja, hogy szerintük nőtt az erőszak az országban, a kormány pedig semmit nem tett eddig.

Lázár János azt mondta, hogy az Egyesült Államok 27 tagállamában 1994-ben bevezetett három csapás törvény következtében például Kalifornia államban az évente ismertté vált 8,8 millió bűncselekmény száma két év alatt 6,5 millióra csökkent, és 2000-re töredékére esett vissza azoknak az elkövetőknek a száma is, akiket ez alapján a törvény alapján ítéltek el. Szerinte ez azt bizonyítja, hogy javaslat nem a börtönök megtöltéséről szól.

Répássy közölte, hogy a fideszes javaslat visszaállítaná a 2003-ban megszüntetett középmértékes szabályt is, ami azt jelenti, hogy a bírónak például egy 5-től 10 évig terjedő büntetési tétel esetén nem a minimumból, hanem a közepértékből kell kiindulnia. Emellett visszaállítanák azt is, hogy többszörös visszaesők semmilyen kedvezményben nem részesülhetnének, sem felfüggesztett szabadságvesztést nem kaphatnának, sem feltételes szabadlábra nem lennének helyezhetők.

A Fidesz a büntető törvénykönyv szigorítása mellett a büntetőeljárás felgyorsítását és a rendőrség azonnali megerősítését is javasolja. Lázár kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Magyarországon úgy lehet több rendőr az utcán, ha biztosítják számukra a legális túlmunka lehetőségét, és ehhez 10-15 milliárd forintnyi túlórakeretre lenne szükség.

Bárándy Gergely, az MSZP országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón azt mondta: a Fidesz javaslatának szövegét nem ismeri, de meg fogják vitatni azt, ugyanakkor az amerikai modell változtatás nélküli átvételét biztos nem fogják támogatni. Szerint a három csapásról szóló törvény nincs összhangban az alkotmánynak azzal a rendelkezésével, hogy a büntetésnek arányosnak kell lennie az elkövetett bűncselekménnyel.