Durvasággal is vádolják Kiss Ernő volt rendőrkapitányt

Vágólapra másolva!
Beosztottjai emberi méltóságának megsértése és hivatali visszaélés miatt állították kedden bíróság elé Kiss Ernőt, a volt angyalföldi rendőrkapitányt. A dandártábornok, aki azzal vált ismertté 1998-ban, hogy levizelte a Teve utcai rendőrpalotát, a bíróságon tett vallomásában tagadta az ellene felhozott vádakat.
Vágólapra másolva!

Kedden elkezdődött Kaposváron Kiss Ernő dandártábornok, volt XIII. kerületi rendőrkapitány büntetőpere. Az 58 éves, ma már nyugdíjas rendőrségi vezetőt hivatali visszaéléssel vádolja a Budapesti Központi Ügyészség. Ügyében a Somogy Megyei Bíróság Katonai Tanácsa jár el.

Az ügyészség egyrészt azzal vádolja Kisst, hogy négy beosztottja ellen fegyelmi eljárást indított, és ők erre hivatkozva nem kapták meg az Országos Rendőr-főkapitányság által elrendelt jutalmukat, ami fejenként 50 ezer forint lett volna. Másrészt a vádhatóság szerint a volt rendőrkapitány több beosztottjával durván beszélt, mások előtt emberi méltóságukban megsértette, megalázta őket.

"Feri, alkalmatlan vagy, a munkád szart sem ér" - így becsmérelte egyik beosztottjának munkáját Kiss a vádirat szerint, melyet az ügyész olvasott fel a bíróságon. Igaz később, már lehiggadva ugyanőt "a legjobb parancsnokának" nevezte -mondta az ügyész. Mást a vád szerint azzal fenyegetett Kiss, hogy ha nem vállal el egy beosztást, akkor éjjel-nappal dolgoznia kell, és ha nem teszi, büntetőeljárást kezdeményez ellene. Két másik beosztottat állítólag okirathamisítónak nevezett, mert egy iratot módosítottak a rendőrség belső számítógépes hálózatán, a Robotzsaru-programon. Egy beosztottját lehülyézte, majd hozzátette: "az ilyennek a Dunán kellene úsznia, és fog is" - szerepel a vádiratban.

Kiss Ernő a bíróságon fenntartotta korábbi vallomását. Eszerint a jutalmakat illetően a szabályok betartásával járt el, de az alárendeltjeivel szembeni viselkedését illetően Kiss annyit elismert, hogy véleményét többször keményebb hangvételben fogalmazta meg. "Emberi méltóságot nem sértettem, bűncselekményeket nem követtem el" - jelentette ki kedden a tárgyaláson.

Kiss korábban a Központi Bűnüldözési Igazgatóság vezetőjeként azzal került a figyelem középpontjába, hogy 1998-ban levizelte az ORFK Teve utcai épületét. Ezt azzal magyarázta, hogy "vízhajtó menedzsertablettát szedett". Ezután - hivatalosan egészségi okokból - az év december 31-én menesztették.

2007 novemberében ismét a figyelem középpontjába került, mivel a gyanú szerint ittasan vezette szolgálati gépkocsiját, amivel több autót összetört a fővárosban. Ezzel kapcsolatosan tanúként a vallomásában azt mondta, nem ő ült a volán mögött, hanem a "hasonmása", és ellene folyó lejáratási kampányról beszélt.