Próbaper indul a bankok ellen a devizahitelek miatt

Vágólapra másolva!
Próbapert indít egy ügyvéd a bankok ellen, mert szerinte nem háríthatnák a válság összes negatív következményét a hitelt felvevőkre. Arra hivatkozik, hogy a gazdasági válság a hazai bankoktól és ügyfelektől függetlenül következett be, így ennek következményeit közösen kellene viselni. A devizahitelek tájékoztatójában viszont szerepel az árfolyamkockázat lehetősége.
Vágólapra másolva!

Próbapert indít a bankok ellen egy ügyvéd, hogy a pénzintézetek együtt viseljék a devizahitelesekkel a gyengülő forint miatti terheket - írja a Magyar Nemzet. Az eljárást indító Czirme György ügyvéd arra hivatkozik, hogy a bankok nem háríthatnák a válság minden következményét az ügyfeleikre.

Az ügyvéd szerint a devizahitel-szerződések megkötésekor a felek nem sejthették, hogy ilyen mértékben gyengül majd a forint. Ha pedig lényeges változás következik be a körülményekben, akkor a magyar jog szerint azt állíthatjuk, hogy mindkét fél tévedett a szerződés megkötésekor, és lehetőséget kellene biztosítani a szerződések nem egyoldalú módosítására. A devizaadósoknak az lenne a legnagyobb segítség, ha "korrekt szerződést kötnének velük a bankok" - tette hozzá.

A bankok ezzel szemben arra hivatkoznak, hogy a devizahitelek tájékoztatójában szerepel, hogy az árfolyamok eltérhetnek az aláírás időpontjában érvényestől.