Rendőrök is dolgoztak a Providentnek

Vágólapra másolva!
A személyi kölcsönöket kínáló Provident Zrt. ügynökeként dolgozott 19 Baranya megyei rendőr - ismerte el a megyei rendőrfőkapitány, aki szerint az alacsony fizetés kényszerítette rá az egyenruhásokat, hogy mellékállást vállaljanak. Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere panaszt tett az eset miatt, szerinte etikailag elfogadhatatlan, hogy egy rendőr pénzbegyűjtéssel foglalkozzon.
Vágólapra másolva!

Panasszal fordult a Baranya megyei rendőrfőkapitányhoz Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere, amiért információi szerint néhány dél-baranyai településen szolgálatot teljesítő rendőr mellékállásban kölcsönök kihelyezésével, illetve a törlesztő részletek begyűjtésével foglalkozó ügynökként a Provident hitelintézetnek dolgozott - írja a Népszabadság pénteki száma. A korábban az uzsorakölcsönök ellen harcot hirdető polgármester szerint etikailag összeegyeztethetetlen, hogy egy rendőr pénzbegyűjtéssel, vagy pénzbehajtással foglalkozzon.

Dakos József, Baranya megyei rendőrfőkapitány a lapnak azt mondta, tavaly nyáron értesült arról, hogy a 19, a megyében szolgáló rendőr másodállásban a Providentnek dolgozott. A rendőrök erre engedélyt kértek és kaptak az illetékes kapitányságvezetőktől. Bár a törvény az ilyen munkát nem tiltja, Dakos úgy döntött, 2009 januárjától nem folytathatják ezt a tevékenységet.

A főkapitány szerint a Providentnél dolgozó rendőrökkel kapcsoltban nem merült fel olyan panasz, hogy visszaéltek volna befolyásukkal, hatalmukkal. Dakos azt mondta, a rendőrök jövedelmi okokból kényszerültek másodállást vállalni, hiszen egy kezdő egyenruhás mindössze bruttó 110-120 ezer forintot keres, és egy több éve a pályán lévő kollégájuk sem kap többet 200 ezer forintnál.

A főkapitány nem tudta megmondani, hogy mennyit kerestek a rendőrök a Providentnél, de a Népszabadság a személyi kölcsönöket kínáló hitelintézet volt munkatársaira hivatkozva azt írta, az ügynöki kereset meglehetősen alacsony, néha még a minimálbért sem éri el, ezért nagy a cégnél a fluktuáció.