Tiltás ellenére árulta a kínai gyerekitalt a Cora

Vágólapra másolva!
Szeptemberben egyszer már megvizsgálták, akkor azonban nem tartották mérgezőnek azokat a szegedi Corában árult kínai tejitalokat, amelyeket egy idei vizsgálat miatt mégis levettek a polcokról. A szombaton nyilvánosságra hozott vizsgálati eredmények szerint a gyerekeknek szánt italokban melamint, vagyis ragasztóalapanyagot mutattak ki. A magyar hatóságok szerint a Cora egy októberi harározat szerint nem is árulhatott volna gyerekeknek szánt, Kínában készült tejterméket. A Cora nem nyilatkozik.
Vágólapra másolva!

Jogszabályt sértett a Cora azzal, hogy Kínából származó tejterméket árult, ezért valószínűleg vizsgálat indul az élelmiszerlánc ellen - közölte az [origo]-val Bognár Lajos, az országos főállatorvos helyettese. A főállatorvos tavaly októberi határozata értelmében ugyanis minden Kínából származó, gyermekeknek szánt terméket vizsgálat nélkül meg kell semmisíteni.

Hasonlóan nyilatkozott az Országgyűlésben hétfőn Gráf József földművelésügyi miniszter, aki azt mondta, hogy csakis úgy kerülhetett mérgező anyag a polcokra, hogy az áruház megsértette a forgalomban tartás szabályát. A tárca vezetője ezt egy KDNP-s képviselő kérdésére reagálva mondta.

Ennek értelmében tehát a szegedi Corában nem is lehetett volna forgalmazni a Kínából származó Milk drink feliratú dobozos gyerekitalt, amelyről ráadásul szombatra kiderült, hogy melamint tartalmaz. Az esetről először a Délmagyar című napilap számolt be szombaton. Az élelmiszer-biztonsági hatóságok - a napilap szerint - azt követően kezdtek el vizsgálódni, hogy egy szegedi lakos bevitte a hatóságokhoz a gyerekitalt.

A vizsgálatokból az derült ki, hogy több készítményben is dupla annyi melamin volt - kilónként 5 milligramm -, mint a megengedett. A fertőzött készítményekből valószínűleg többen is vásárolhattak, hogy mennyit adhattak el belőle, azt azonban nem tudják a hatóságok - mondta az [origo]-nak a főállatorvos helyettese. Bognár szerint a Cora azt közölte, hogy körülbelül ezer üveg Milk drinket forgalmazhattak, a termékek a vizsgálat után lekerültek a polcokról.

Az ügyel kapcsolatban megkerestük a Corát, a szóvivő délelőtti írásos megkeresésünkre eddig nem reagált, a szegedi áruházban pedig azt közöltek, nem tudják kapcsolni az igazgatót. Végül a Corával szerződésben álló pr-iroda átküldte a cég szombati közleményét, amelyben az olvasható, hogy 2008 szeptemberében került az áruházakba a tejital. A Cora a melamin-botrány kirobbanása után visszavonta a polcokról a terméket. A közlemény szerint a szolnoki hatóságok szeptemberben bevizsgálták a Milk drinket, nem találtak szennyezőnek, így a Cora újra árulni kezdte azt.

A közlemény szerint idén a szegedi hatóságok vizsgálták meg a tejitalt, akkor azonban már néhány dobozban találtak szennyezőanyagot. Ezt követően a Cora minden áruházában azonnal kivonta a terméket a forgalomból - olvasható a közleményben. Arra azonban nem ad választ a közlemény, hogy miért jutott eltérő eredményre a két vizsgálat, hány doboz szennyező ital kerülhetett a lakossághoz. Szerettük volna megtudni, hogy a főállatorvos határozatával ellentétben miért árult a Cora mégis Kínából származó gyerekeknek szánt készítményt, ez azonban nem derült ki, hiszen senki nem nyilatkozott.

A tejterméket a - Délmagyar szerint - a budapesti Delicious Asia Kft. forgalmazta. Ezt megerősítette az [origo]-nak Bognár is. Az Opten nem hivatalos internetes cégadatbázis szerint a 2007 júliusában alapított cég fő tevékenységi köre élelmiszer-, ital- és dohányáru nagykereskedelme. Az ötmillió forintos törzstőkéjű cég vezetői között kizárólag kínai személyek találhatók. A főállatorvos helyettese azt mondta: nem vizsgálják, hogy mi történt a céggel, csupán azt, hogy más áruházaknak is szállított-e.

Kínában - ahol a melamin-botrány 2008 szeptemberében kirobbant - hat gyerek meghalt és 300 ezer betegedett meg a melaminnal szennyezett tápszerek miatt. Az élelmiszernek nem lenne szabad melamint tartalmaznia, azt ugyanis ragasztó- és a műanyaggyártáshoz használták, fogyasztása főként a vesét károsítja. A melamin kizárólag hosszú ideig tartó, rendszeres fogyasztása esetén okozhat betegséget. A melamin-botrány után több ország - többek között az EU - tiltotta meg a kínai tejtermékek importját. Magyarországon többek között cukorkában, mogyorós készítményben találtak melamint.