Tízből nyolcszor feleslegesen igazoltatnak a rendőrök

Vágólapra másolva!
Évente 1,4 millió embert igazoltatnak a rendőrök. A fiatalokat és a romákat gyakrabban ellenőrzik, de a találati arányuk - vagyis amikor valamilyen intézkedést is kezdeményeznek az igazoltatottakkal szemben - etnikai hovatartozástól függetlenül 20 százalékos, elfogás pedig száz esetből egyszer fordul elő - írja a Népszabadság a Magyar Helsinki Bizottság kutatása alapján.
Vágólapra másolva!

Tízből nyolcszor feleslegesen igazoltatnak a rendőrök - írja a Népszabadság. A lap egy hamarosan könyv formájában is megjelenő kutatás főbb eredményeit ismerteti. Eszerint a rendőrök évente 1,4 millió embert igazoltatnak, de csak 20 százalékuk esetében történi érdemi intézkedés.

A Magyar Helsinki Bizottságnak a rendőrség közreműködésével készített kutatás azt vizsgálta, milyen mértékben befolyásolja a járőrök tevékenységét az igazoltatott emberek etnikai hovatartozása. de elemezték az intézkedések hatékonyságát is.

Megállapították, hogy a fiatalokat és a romákat lényegesen gyakrabban igazoltatják, de közöttük sem találnak több jogsértőt, mint az átlag. Az intézkedések a roma és a nem roma személyek esetében ugyanúgy végződnek: előbbi csoportnál 78, a többieknél 79 százalékban feleslegesek. Budapesten a nem romákkal szemben kezdeményezett intézkedések negyven százalékában megállapítottak valamilyen jogsértést, míg a romák körében ez az arány csupán húsz százalék volt.

A rendőrök 1,4 millió embert igazoltatnak évente, az igazoltatásokra fordított idő - a munkaórák alapján - így egy évben 335 millió forintba kerül. Az esetek zömében legfeljebb szabálysértést állapítanak meg, és a rendőri beavatkozások csupán egy százalékát követi elfogás. Így egy-egy körözött vagy bűncselekményen ért személy lefülelése több mint hárommillió forintba kerül - derül ki a Szigorúan ellenőrzött iratok című kutatási jelentésből.

A kutatók 2007 szeptemberétől Budapest VI. kerületében, Kaposvárott és Szegeden kísérték figyelemmel a járőrök tevékenységét hat hónapon át - olvasható a Népszabadságban.