Hazamentek a tüntetők a Kossuth térről

Vágólapra másolva!
Spontán tüntetés kezdődött hétfő délután a Parlament előtt a Kossuth téren. A kormányellenes demonstrálók azért vonultak fel, mert délután az Országgyűlés saját feloszlatásáról is szavazott. A rendőrség a Parlament köré rohamtempóban kordont épített, de mire a kordon felépült, a tüntetők többsége haza is ment.
Vágólapra másolva!

Több száz spontán tüntető gyűlt össze hétfőn kora délután a budapesti a Kossuth téren, mert a Parlament a nap folyamán sürgősséggel tárgyalt és szavazott saját feloszlatásáról. A szavazáson végül nem ment át a feloszlatást célzó javaslat. Korábban az MSZP és az SZDSZ is jelezte, hogy nem támogatják azt. Ennek ellenére a Parlament előtt délután akkora tömeg verődött össze, hogy a rendőrség erősítést küldött a helyszínre.

A spontán demonstráción részt vevők közül többen transzparensekkel, árpádsávos zászlókkal jelentek meg. A tüntetők többször skandálták, hogy "Kormány takarodj!", "Gyurcsány takarodj!", illetve azt, hogy "Hazaárulók!". Az [origo] helyszínen lévő tudósítója szerint az erős havazás ellenére délután jelentős tömeg gyűlt össze, a tüntetők kiabáltak, körtáncot jártak, de semmilyen erőszakos cselekmény nem történt.

Este háromnegyed hétre a tömeg erősen megfogyatkozott, a téren nem működik hangosítás, szónoklatok nincsenek - jelentette tudósítónk. Nem sokkal hét óra után már csak körülbelül ötven ember maradt a téren. A rendőrség közleménye szerint a tüntetés este kilenc órakor fejeződött be, addigra minden résztvevő elhagyta a teret. A demonstráció ideje alatt személyi szabadságot korlátozó rendőri intézkedés nem vált szükségessé - írta a BRFK.

A tömeg délután három órakor kezdett el gyülekezni a Belvárosban, miután elektronikus levélben értesítették egymást a tüntetés résztvevői. A parlament parkolójában eleinte csak körülbelül tíz rendőr sorakozott fel, és a tüntetőket csak egy virágláda-sor választotta el a Parlament épületétől. Kevéssel négy óra után aztán három teherautóról kordonokat húztak fel a tömeg és az Országgyűlés parkolója közé.

A kordont este 6 órára sikerült a Parlament és a tér között végig felhúzni, a tér két oldalán órákon keresztül csupán egy-egy lánc képzett korlátot a parkoló és a tüntetők között - jelentette tudósítónk. Itt rohamrendőrökből álló sorfal fejlődött fel, és az tartotta vissza a tömeget. A rendőrségi hangosbemondókból közben arra szólították fel a tüntetőket, hogy távolodjanak el a sorfaltól, és menjenek vissza a Kossuth tér közepére.

Tafferner Éva, a BRFK kommunikációs osztályvezetője szerint be nem jelentett tüntetésről van szó, de a tüntetés menetébe a rendőrség mindaddig nem avatkozik be, amíg az békés mederben marad. Az osztályvezető nem volt hajlandó megbecsülni a tüntetők számát, és a kivezényelt rendőrökről is csak annyit mondott az [origo] -nak, hogy kellő létszámban vannak jelen.

A demonstrálók között tudósítónk szerint feltűnt a korábbi utcai megmozdulásokon ismertté vált Budaházy György is, aki hógolyóval dobált meg rendőröket.