Nemzetközi körözés a Vertical Invest perében

Vágólapra másolva!
Nem jelent meg a Vertical Invest ingatlanszövetkezet perének két vádlottja a tárgyaláson, ezért nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellenük. Egyikük, K. Zoltán ellen már 2003-ban is adtak ki ilyen parancsot, akkor Bécsben fogták el a hatóságok. Az ingatlanszövetkezet a vádak szerint megtévesztette kisbefektetők százait, és nagy összegekkel rövidítette meg őket.
Vágólapra másolva!

Nemzetközi körözést adott ki a bíróság a Vertical Invest ingatlanszövetkezet peréhez kapcsolódva K. Zoltán és egyik vádlott-társa ellen. Ők ketten nem jelentek meg a szerdai tárgyaláson, melyen perbeszédeket tartottak volna a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt 2007 decembere óta zajló perben. Az ügynek összesen kilenc vádlottja van, közülük S. Szabina elsőrendű és K. Zoltán harmadrendű vádlott hiányzott a teremből.

K. Zoltán ellen nem először adtak ki elfogatóparancsot, először 2003 szeptemberében fogták el Bécsben nemzetközi körözés után. A férfi ellen jelentős kárt okozó csalás, közokirat-hamisítás, magánokirat-hamisítás, tőkebefektetési csalás, valamint különösen nagy értékre, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette miatt folyt nyomozás a Vertical Invest tevékenysége kapcsán.

A Vertical Invest Ingatlanhasznosító és Befektető Szövetkezet ellen a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete tett feljelentést 2003-ban, jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésének alapos gyanúja miatt.

A cég 2003 januárjában alakult. Irodákat hozott létre Budapesten és több vidéki városban, ahol tagok toborzásába kezdett. Hirdetéseiben azt ígérte, ha tagként belépnek a szövetkezetbe, a szövetkezet által végzett beruházásokból a banki kamatot meghaladó hozamra tehetnek szert, méghozzá rövid időn belül.

A szövetkezet a vádak szerint megtévesztette befektetőit: azt a látszatot keltették, hogy a beruházások alkalmasak az igen magas hozam megtermelésére. A toborzás eredményeként 1500 tag másfél milliárd forintot fektetett be a szövetkezetbe. A Vertical Invest az ígéretét nem tudta teljesíteni, és valamivel több mint 850 tag esetében nem tudott elszámolni a befektetett összegekkel sem.