Gyurcsány közelítene a Reformszövetséghez

Vágólapra másolva!
Lehetséges és kell is közelíteni a Reformszövetség és a kormány javaslatait - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken az InfoRádiónak. Gyurcsány szerint lehet egyezkedni például a nyugdíjkorhatár emelésében, de a 13. havi nyugdíj teljes megszüntetésével a kormány nem ért egyet.
Vágólapra másolva!

A Reformszövetség és a kormány javaslatainak közelítéséről beszélt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken az Aréna című műsorában. Az elképzelések "kétharmada, háromnegyede lényegében megegyezik, a Reformszövetség csak a mértékekben mond többet" - válaszolta a kormányfő arra a kérdésre, lesz-e többsége a kormányzati elképzeléseknek a parlamentben, miután az SZDSZ és az MDF is a szövetség javaslatait támogatja.

"Azonos irányba indultunk el, mintha közösen mennénk Siófokra. A Reformszövetség azt mondja, hogy menjünk százhetvennel, mi azt mondjuk, menjünk százharminccal, aztán vannak olyanok, mondjuk a Fidesz, aki azt mondja, ne menjünk egyáltalán, sőt ne is arra menjünk, hanem inkább Balassagyarmat felé" - mondta.

Egyetértés a nyugdíjkorhatár emelésében

Egyetértenek a Reformszövetséggel a nyugdíjkorhatár emelésében, az indexálás, azaz az éves nyugdíjemelés megváltoztatásának fő irányában, de a kormány a gazdasági növekedést is figyelembe venné.

A szövetség szerint teljesen el kell venni a 13. havi nyugdíjat, míg a kormány azt mondta, hogy nyolcvanezer forintban maximálják és építsék be a juttatásba. "Én ezen a ponton nem szívesen kötnék kompromisszumot, látom, hogy mennyire fontos ez a nyugdíjasoknak" - jelentette ki Gyurcsány.

A miniszterelnök bonyolultnak látja az állami költségek további megtakarítását. Emlékeztetett rá, hogy 2006-hoz képest ma százezerrel kevesebben dolgoznak a közszférában, 25 százalékkal kevesebben a minisztériumokban. E kérdésben Gyurcsány szerint meg lehet próbálni, hogy közelebb hozzák egymáshoz a Reformszövetség és a kormány javaslatait.

Gyurcsány elmondta, hogy a Kormányzati Válságmegelőző és Válságkezelő Központ pénteki ülésén azt kérték a pénzügyminisztertől és a pénzügyi felügyelettől, hogy foglalkozzanak a lakáshitelesek problémáival. Két héten belül dolgoznak ki egységes gyakorlatot arra, hogyan kezeljék a pénzintézetek a bedőlő, vagy a nem rendszeresen fizető lakáshitelesek problémáit. Terveik szerint a bankokkal kapcsolatos panaszokat havonta nyilvánosságra hozzák majd.

MSZP-tisztújítás: nem lesz nagy mozgás Gyurcsány szerint

Az MSZP elnökeként úgy vélte, a párt március 21-22-i tisztújító kongresszusán nem lesz nagy mozgás az elnökség összetételében, bár biztosan lesznek személyi változások.

Gyurcsány Ferenc nem mondott konkrét számot arra a kérdésre, hány mandátummal lenne elégedett a júniusi európai parlamenti választáson, csak annyit közölt: jó kampányt kell csinálni, "a szocialisták törjék össze a kezüket lábukat, hogy megmutassák, mit gondolnak, és akkor nyugodtan aludhatnak".