Gyurcsány: Nincs kockázata az államcsődnek

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc szerint nincs kockázata az államcsődnek. A miniszterelnöknek az Inform Média lapcsoportnak adott interjúja a Hajdú-bihari Napló szombati számában (is) olvasható.
Vágólapra másolva!

"Van nekünk nagyjából a spájzban negyvenmilliárd eurónk. Azért tud ennyi lenni a spájzban, mert időben bespájzoltunk az IMF-megállapodással" - mondta a kormányfő az államcsőd lehetőségét firtató kérdésre. Szerinte más országok most állnak majd sorba hitelért. "Majd nézzék meg, hogy ők mit fognak mondani fél év múlva" - tette hozzá.

Gyurcsány közölte, az idén Magyarországnak összesen hárommilliárd eurónyi fizetési kötelezettsége van. "A negyvenhez képest a három elég megnyugtatónak tűnik, én úgy látom. Azaz az államcsőd emlegetését nem nagyon tudom másnak gondolni, mint rossz ízű, megalapozatlan, helyenként rossz szándékú hangulatkeltésnek" - jelentette ki.

A miniszterelnök pár nappal korábban már előadta nagyjából ugyanezt az érvelést, az [origo] olvasóinak kérdéseire válaszolva. "Nem lesz államcsőd. Idén az államnak 3 milliárd euró új forrásra van szüksége. Valutatartalékaink ezt többszörösen meghaladják" - írta a chaten a felvetésre.