Cozma-ügy: a rendőrséget bírálják a lokál üzemeltetői

Vágólapra másolva!
Az üzemeltetők szerint jogtalanul adták ki a sajtónak a rendőrök azokat a felvételeket, amelyek a veszprémi Patrióta lokálban készültek Marian Cozma meggyilkolásának éjszakéján, ezért feljelentést tesznek a rendőrfőkapitány ellen. Az üzletemberek bírálták a sajtót is, amiért szerintük hamis színben tüntetették fel a szórakozóhelyet és rontották a hírnevüket.
Vágólapra másolva!

Feljelentették a Veszprém megyei rendőr-főkapitányt és szóvivőjét a veszprémi Patrióta lokál üzemeltetői, amiért a hozzájárulásuk nélkül nyilvánosságra kerültek a szórakozóhely belső kameráinak felvételei, és azokat már a Marian Cozma kézilabdázó meggyilkolását követő napon sugározták a televíziók - közölték az MTI-vel a nevük elhallgatását kérő üzletemberek.

A lokál üzemeltetői előbb a főkapitánynak írt levélben sérelmezték a felvételek nyilvánosságra hozatalát. Mint mondták, válaszában a tábornok arra hivatkozott, hogy a média talán segíteni tudja a nyomozást, és ennek érdekében jogosultak voltak a felvételek közreadására. A szórakozóhely vezetői ezzel szemben úgy vélekedtek, hogy ez csak a szenzáció-hajhászást szolgálta. A szemtanúknak védelem járna, nem a sajtónyilvánosság - mondták a tulajdonosok, akik elnézést kérnek mindenkitől, aki szerepel a felvételeken, noha nem ők hozták nyilvánosságra a videókat.

A Marian Cozma meggyilkolásával és két kézilabdás társa súlyos sérülésével végződő éjszakán történtekről a lokál egyik vezetője elmondta, hogy február 8-án 2.55 órakor már a dulakodás kezdeti pillanatában hívták a mentőket és a rendőrséget. A mentők 10 perc múlva jöttek, 15 perc elteltével két gyalogos rendőr érkezett, majd újabb 10-12 perc múlva két járőr gépkocsival. Hozzáfűzte: fél négy körül érkezett még 8-10 rendőr, s 6 órakor találkozott az első magasabb rangú rendőrrel.

Az üzletember szerint Marian Cozmát feltehetően lent a discóban nem szúrták meg. A bárpultnál rendelt egy italt, de mivel egy kedvenc száma kezdődött el, ezért táncolni ment, de négy-öt másodperc múlva már kezdődött is a dulakodás. Cozma eközben elesett, és rázuhant több összetört üvegpohárra. Ez sértette meg az oldalát - a rendőrök meg is találták a helyszínelés során ezt a véres üvegszilánkot -, így lehetett véres a pólója már lent.

A névtelenséget kérő üzemeltető a rendőröktől úgy tudja, a boncolás során kiderült, hogy Cozmának két szúrt sebe volt: az egyik hátulról érte vesetájon, a másik pedig a szívszúrás volt elölről, de valószínűen két különböző eszközzel adták le a szúrásokat. A szemtanúk szerint négy emberrel hadakozott az utcán, amikor megszúrták. A lokál üzemeltetője szerint az egész - a lenti lökdösődéstől kezdve Cozma utcai megszúrásáig - lezajlott 49 másodperc alatt, majd Cozma támadói szanaszét futottak.

A lokál vezetői bírálták a sajtót, amely szerintük valótlan állításokkal rontotta a szórakozóhely hírnevét. Mindenkit perlünk, aki olyan hangvételt használt, amelyben bennünket hamis színben tüntetett és tüntet fel, és rontja a hírnevünket, illetve ha vendégeink, alkalmazottaink, a tulajdonos és a magunk személyiségi jogai sérülnek a jövőben" - hangsúlyozták.

A Veszprém megyei Rendőr-főkapitányság az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta, hogy február 8-án 2.55 órakor a Patrióta lokál egyik alkalmazottja tett bejelentést a rendőrség ügyeletére, miszerint "verekedés van a Skorpió előtt". 2.58 órakor járőr indult a helyszínre, aki 3.02 órakor ért a lokálhoz. A cselekmény bejelentését követően a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi és közrendvédelmi állományát soron kívül berendelték, a nagy erőkkel megkezdett nyomozásban 100 rendőr vett részt.