Gyorsítva ítéltetné el a tanárverőket Hiller

Vágólapra másolva!
Gyorsított bírósági eljárást indítana a tanárokat megtámadó ellen Hiller István oktatási miniszter. A tárcavezető egy interpellációra adott válaszában ezt azzal indokolta: érdemi visszatartó erő kell a közelmúltban elszaporodott erőszakos esetek miatt.
Vágólapra másolva!

Gyorsított bírósági eljárásra van szükség a tanárok elleni erőszakot elkövetők ellen - mondta Hiller István oktatási miniszter hétfőn az Országgyűlésben egy interpellációra adott válaszában. Az elmúlt hetekben kezdeményeztem az igazságügy-miniszternél a pedagógusok védelmét szolgáló jogi szabályozás felülvizsgálatát, hogy olyan jogszabályi környezet jöjjön létre, amely érdemi visszatartó erőt jelent - mondta a tárcavezető, aki szerint ennek eszközei a bűnmegelőzés hatékonyságának javítása, a fokozott rendészeti jelenlét és a gyorsított eljárás keretében történő szankcionálás lehetnek.

Hiller elmondta, hogy a közelmúltban történt esetek után neves szakemberekből álló bizottság jött létre, amelynek ajánlásai alapján biztosítják a jogi és pénzügyi feltételeket ahhoz, hogy kistérségi szinten is kiépüljön az iskolapszichológusi hálózat. Hozzátette, az oktatási jogok biztosa felmérést készít a jelenségről, és két héten belül tájékoztatja a nyilvánosságot vizsgálatának eredményéről - fűzte hozzá.

A fideszes Czomba Sándor interpellációjában az iskolai erőszakkal, a tanárverésekkel kapcsolatban azt mondta: az erőszak okai között lehet a növekvő munkanélküliség, a családon belüli erőszak, a szociális ellátórendszer anomáliái, a nevelés terén a túlzott liberalizmus, és az iskolák összevonása, de a legnagyobb problémát a szülői házból vitt minta okozza. Jelenleg nincs semmilyen eszköz sem a pedagógus, sem az igazgató, sem a rendőr, sem a jegyző kezében - tette hozzá. A képviselő nem fogadta el az interpellációjára adott miniszteri választ, az Országgyűlés azonban megszavazta.