Öt évet is kaphatnak a nógrádi rendőrök támadói

Vágólapra másolva!
Vádat emelt a megyei ügyészség azok ellen a nógrádi férfiak ellen, akik tavaly ősszel ittasan megtámadtak két igazoltató rendőrt Szátok községben. Az elkövetőket hivatalos személy elleni erőszakkal vádolják, akár 5 év börtönt is kaphatnak.
Vágólapra másolva!

Vádat emelt az ügyészség négy férfi ellen, akik az őket igazoltató rendőrökre támadtak a Nógrád megyei Szátok községben tavaly októberben - tájékoztatott hétfőn az ügyészség. A négy férfit társtettesként csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntettével vádolja a Salgótarjáni Nyomozó Ügyészség. A bűncselekmény öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő - mondta Bóna Gyula, a Nógrád Megyei Főügyészség szóvivője.

A vádirat szerint a négy vádlottat ittas vezetés közben két rendőr állította meg október 8-án Szátokon. Mivel az autó vezetőjénél nem voltak iratok, az elsőrendű vádlott kiszállt az autóból, szidalmazni kezdte a rendőröket, majd egyiküket meglökte, és megragadta a nyakát.

A kocsiból ezután kiszállt még két férfi, egy negyedik pedig gyalog érkezett a helyszínre, és együtt kezdték lökdösni a rendőröket. Az egyenruhások több figyelmeztető lövést is leadtak, hatástalanul. A dulakodás közben támadóik beszorították őket a közeli fatelepre.

Az egyik rendőr végül mobiltelefonján kért segítséget az ügyelettől, így a Rétságról érkező segítség mentette meg a járőröket. A nyakán bántalmazott rendőr könnyebb sérülést szenvedett, ezért az elsőrendű vádlottat még könnyű testi sértéssel is vádolják. A négy vádlott közül hárman szátoki lakosok, 28, 30 és 31 éves testvérek. A negyedik, romhányi vádlott 25 éves.

Az incidens másnapján a rendőrség arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a lefolytatott vizsgálat szerint a figyelmeztető lövés szükséges, jogszerű, szakszerű és arányos volt. "Enyhébb kényszerítő eszköz alkalmazása a túlerő és az elkövetők ittas állapota miatt eleve kilátástalan volt, hiszen a helyszín közelében szinte pillanatokon belül 80-100 fős tömeg verődött össze" - fogalmaztak, hozzátéve, hogy a tömeget a kisebbségi önkormányzat képviselője is megpróbálta csillapítani.

Az eset másnapján Nógrád megye rendőrfőkapitánya és a rétsági kapitány megbeszélést kezdeményezett a szátoki kisebbségi és települési önkormányzat vezetőivel.