Ezreket várnak a tatárszentgyörgyi temetésre

Vágólapra másolva!
Ezer embert visznek buszokkal, és további ezreket várnak a tatárszentgyörgyi gyilkosság áldozatainak keddi temetésére. A rendőrség fokozottan ellenőrzi a települést. A parlament emberi jogi bizottsága lerövidíti az ülését, hogy tagjai odaérjenek a temetésre.
Vágólapra másolva!

Kedden egy órakor tartják Tatárszentgyörgyön a múlt hétfőre virradóra meggyilkolt ötéves kisfiú és 27 éves apja temetését. A temetés szervezői az ország több pontjából, mintegy húsz autóbusszal szállítják a jelentkezőket a helyszínre. A temetésre azokat várják, akik együtt akarnak gyászolni az áldozatok családjával, és nem akarják "megengedni, hogy további ártatlan áldozatok haljanak meg Magyarországon".

Békés Bence, az egyik szervező azt mondta az [origo]-nak: Budapestről várhatóan négy busz indul majd Tatárszentgyörgyre, vidéki városokból pedig további 15. Így összesen, mintegy ezer embert visznek a buszok a temetésre, de sokkal több helyre lett volna igény. Sokan autóval mennek a helyszínre, többen felveszik a buszokról lemaradt utasokat - tette hozzá.

Több civil szervezet képviselői mellett elmennek a temetésre ismert közéleti személyiségek, írók, színészek - mondta a szervező. Több parlamenti képviselő is jelen lesz, az emberi jogi bizottság elhalasztotta keddi ülésének több napirendi pontját, hogy a tagok közül aki akar, eljuthasson a temetésre. "Nem rendezünk testületi kivonulást, de néhányan el akarnak menni" - mondta az [origo]-nak Balog Zoltán, az emberi jogi bizottság fideszes elnöke. A bizottsági tagok közül várhatóan ott lesz Balog Zoltán (Fidesz), Fogarasiné Deák Valéria (MSZP) és Farkas Flórián (Fidesz). Balog Zoltán úgy tudja, rajtuk kívül elmegy a temetésre Teleki László (MSZP), és Gusztos Péter SZDSZ-es politikus is.

A rendőrség több ezer emberre számít a temetésen. A Pest megyei településen és a szomszédos falvakban fokozott ellenőrzéseket tartanak - közölték. Keddre fokozott ellenőrzést rendeltek el Tatárszentgyörgyön, Dabason és Örkényben.

Múlt hétfőre virradóra eddig tisztázatlan körülmények között, feltehetően Molotov-koktéltól gyulladt ki egy Tatárszentgyörgy szélén álló ház. A tűz elől menekülő lakókra ismeretlenek rálőttek, ketten meghaltak, két kisgyerek megsérült. Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) saját halottjának tekinti az elhunytakat.