Hétszázezres laptopokat vesz a honvédség

Vágólapra másolva!
57 darab laptopot vásárol, egyenként 725 ezer forintért a Magyar Honvédség - írja Magyar Nemzet. A gépek magas árát speciális harctéri körülményeknek megfelelő kialakításukkal magyarázza a honvédelmi tárca.
Vágólapra másolva!

Összesen 57 hordozható számítógépet vásárol, darabonként 725 ezer forintért a Magyar Honvédség, miközben a honvédelmi tárca drasztikus megszorításokat vezetett be - írja a Magyar Nemzet. A beszerzés összege több mint 41 millió forint.

A tárca azzal indokolta a lapnak a laptopok magas árát, hogy azok speciális követelményeknek kell megfeleljenek, mivel katonai célra, műveleti területen alkalmazzák. A gépek ezért víz-, por- törés- és rázásállóak, és kiküszöbölik az elektromágneses zavarást is. Az új gépeket harcjárművekbe, terepjárókba szerelik be, vagy cserélik ki a korábban tönkrement számítógépeket.

A HM szerint a számítógépeket Koszovóban és Afganisztánban használják majd, segítségükkel biztosítják, hogy az információk gyorsan és hatékonyan jussanak el a katonákhoz. Az eszközök legalább akkora mértékben járulnak hozzá a katonák biztonságához, mint a repeszálló mellény. A tárca szerint katonai feladatok végrehajtásához elengedhetetlen eszközökről van szó.