Nem fogadunk be iraki menekültcsoportokat

Vágólapra másolva!
Magyarország elbírálja ugyan az egyes iraki menekültek kérvényeit, de nem zeljesíti az ENSZ menekültügyi főbiztosságának azt a kérését, hogy csoportosan fogadjon be menekülteket - mondta a Külügyminisztérium államtitkára. A világszervezet tízezer ember beengedését kérte az EU-tól, de a tagállamok eddig csak ötezer befogadásáról döntöttek.
Vágólapra másolva!

Magyarország nem tervezi, hogy szervezett formában fogadjon be iraki menekülteket - mondta az MTI-nek Horváthné Fekszi Márta külügyi államtitkár. Alapvetően szinte minden iraki menekültnek megadjuk a menekültstátuszt, aki Magyarországig eljut, és kérelme megalapozott. Azonban nem kívánunk az iraki kormánnyal tárgyalni arról, hogy szervezett formában fogadjon be Magyarország iraki menekülteket - mondta Horváthné.

Az ENSZ menekültügyi főbiztossága, az UNHCR még 2007 végén kérte az uniós tagállamokat tízezer iraki menekült befogadására. Az uniós szakminiszterek tavaly novemberben abban állapodtak meg, hogy minden tagállam saját belátása szerint, önkéntes alapon fogadhat be irakiakat.

Az eddigi adatok szerint az uniós tagállamok összesen körülbelül ötezer iraki menekültet hajlandóak befogadni. A legtöbb menekültet Svédország fogadta be, ezt követi Hollandia és Németország. Magyarországon tavaly mintegy száz iraki kapott menekültstátuszt. Az adatok azt mutatják, hogy a menekültstátuszt megszerzők nagy része iraki - mondta az államtitkár.

Az iraki háború óta több millió ember menekült el a közép-keleti országban dúló erőszak elől. Leginkább különböző etnikai, illetve vallási kisebbségekhez tartozók vannak olyan kilátástalan helyzetben, hogy nincs reális esélyük a biztonságos hazatérésre.