Zuschlag szerint Lados hazudott

Vágólapra másolva!
Több alkalommal sem az igazat vallotta Lados István, a Zuschlag-per másodrendű vádlottja - állította perének keddi tárgyalásán Zuschlag János. A korábbi MSZP-s képviselő szerint egykori személyi titkára többet akart elmondani, mint amennyit valójában tudott, mert így szeretné olcsóbban megúszni az ügyet. Zuschlag a tárgyaláson részben elismerte, hogy aktívan próbált védekezni az ellene indult nyomozással szemben: összenézte a vallomásokat, kényes papírokat akart megsemmisíteni.
Vágólapra másolva!

Hiteltelennek nevezte Lados István vallomását Zuschlag János kedden, az ellene és tizenöt társával szemben folyó perben a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. A másodrendű vádlott, Lados vallomása önellentmondásokkal van tele, s több alkalommal tételesen nem mond igazat - jelentette ki Zuschlag János meghallgatásának hatodik napján. Az egykori szocialista politikus szerint a Lados István által elmondottakból kitűnik, hogy több esetben a vádalku reménye hajtotta egykori személyi titkárát. A kihallgatási jegyzőkönyvekben nyomon követhető, hogy a másodrendű vádlott számos alkalommal jelezte együttműködési szándékát, és érdeklődött a vádalku lehetősége felől - mondta.

Zuschlag tagadta, amire Lados István többször hivatkozott vallomásában, hogy tőle tudott meg bizalmas információkat az üggyel kapcsolatban. A volt MSZP-s képviselő azt állította, ő arra törekedett, hogy bizonyos információkat senkivel ne osszon meg, a szabálytalanságokról csupán a lehető legszűkebb kör tudjon. Lados információinak egy részét kitalációnak tartja Zuschlag. Szerinte Lados többet akart elmondani, mint amennyit tud, annak reményében, hogy enyhébb büntetést kap.

Lados vallomásának Zuschlag által vitatott részei közé tartozik, hogy az egyesületi vezetők mennyit tudtak a pályázati tevékenységről, illetve, hogy a befolyt támogatásokból kaptak-e 10 százalékos jutalékot. Az elsőrendű vádlott megismételte, hogy a pénzt nem magáncélra költötték.

Zuschlag szerint nem volt bizalmas információ, hogy Lados szerint tudomása volt arról, hogy telefonját lehallgatják. Legalább tíz tanú vallomásában fordul elő ez az állítás - mondta az elsőrendű vádlott, hozzátéve, hogy a telefonlehallgatásokkal kapcsolatban továbbra is megtagadja a vallomást.

Zuschlag Lados vallomásáról


Aktív védelem

A nyomozás előrehaladtával, 2007 elején már "pánikszerűen" igyekeztek rendezni a civil szervezetek ügyeit - közölte Zuschlag. Próbáltak beszerezni a civil szervezetek köztartozás-mentességét bizonyító APEH-igazolásokat.

A tárgyalás során Zuschlag János részben elismerte, hogy az ellene és társai ellen indult nyomozás kezdete után aktívan szervezte a védekezést a büntetőeljárással szemben. Zuschlag lehallgatott telefonbeszélgetései jegyzőkönyveinek ismertetésekor először ismét közölte, hogy a témával kapcsolatban nem kíván vallomást tenni, de aztán annyit elmondott, hogy szerinte a rendőrség nem használt föl minden olyan eszközt a nyomozás során, melyet a büntetőeljárás lehetővé tett volna. Példaként említette, hogy az eljárás kezdete után másfél évig nem tartottak házkutatást egy olyan ügyben, ahol tárgyi bizonyítékok megléte is felmerülhetett.


Zuschlag a védekezés szervezéséről

Zuschlag János a védekezés összehangolásáról azt mondta: a nyomozás záró szakaszában igyekeztek konspirálni, volt olyan, aki mobiltelefont kapott az elsőrendű vádlottól, bizonyos kérdéseket pedig csak személyesen vitattak meg. "Egy bonyolult büntetőügyben óhatatlanul felmerül az emberben, hogy lehallgatják a telefonját" - mondta Zuschlag arról, hogy miért kérte egyszer egyik vádlott-társág, hogy személyesen a Köztársaság téri irodában találkozzanak, ne telefonon beszéljenek. Elismerte, hogy egy-két embernek adott mobiltelefont, de úgy fogalmazott, csupán "elővigyázatosságból, ha mégis lehallgatnák".

A bíró által ismertetett beszélgetésekben többször is elhangzik utalás arra, hogy Zuschlag János az ügy miatt kapcsolatba lépett a Belügyminisztériummal. Fodor Endre bíró kijelentette, számára úgy tűnik, Zuschlag János igyekezte instruálni a tanúkat. A vádlott elismerte, előfordult, hogy "összenézte" a vallomásokat, de tagadta, hogy egyeztettek volna, csupán bizonyos dolgokat igyekezett beleszugerálni például az ügy ötödrendű vádlottjába, Krausz Csabába. Egy felolvasott beszélgetésben Zuschlag arra figyelmeztette Krauszt, hogy amennyiben meghallgatása során meggyanúsítják, tagadja meg a vallomástételt, "ne kezdjen egyéni akcióba", s ha szükség lesz rá, kap ügyvédet.

A bíró lehallgatott telefonbeszélgetések kapcsán kijelentette: "Egészen határozottan a szájukba rágta, mit kell mondani", Zuschlag azonban megjegyezte: nem arról van szó, hogy meggyőzte az egyesületi elnököket, hogy az általuk ismertekkel ellentétes tényeket állítsanak a kihallgatások során, hanem fiktív információkkal látta el őket. Ezeket el is hitték, mivel nem ismerték a civil szervezetek tevékenységét.

A védekezés része volt, hogy miután megindult a nyomozás, Zuschlag megkérte személyi titkárát, Lados Istvánt, hogy a Köztársaság téri irodából eltüntetett papírokat égesse el. Ez meg is történt, a másodrendű vádlott kerepesi otthonában a kazánban semmisítette meg a dokumentumokat.

Nem kívánta kommentálni azt az egyik vádlott-társával folytatott beszélgetése során tett kijelentését sem, miszerint "a rendőrséget tudja fogni". Ahhoz a tárgyaláson idézett beszélgetéshez sem kívánt megjegyzést fűzni, melyben egyik vádlott-társa arra kérte, beszéljen Lusztig Péterrel a rendőrségi nyomozás ügyében (Lusztig baranyai rendőrfőkapitány, majd szocialista képviselő volt).

Zuschlag a lehallgatási jegyzőkönyvek alapján sem tudta felidézni, mikor találta ki, hogy a szabálytalanságok elkövetésével Kisbaranyi Lászlót vádolják vallomásaikban. (A kiskunhalasi Kisbaranyi László végezte egy ideig az egyesületek könyvelését, részt vett az egyesületekkel kapcsolatos munkálatokban, de 2004-ben meghalt.) Zuschlag szerint az egyesületi elnökök nem voltak tisztában azzal, hogy ez csupán fikció. Elismerte, az volt a szándékuk, hogy megsemmisítenek több, az MSZP-re vonatkozó kényes dokumentumot, illetve egyesületekkel kapcsolatos anyagokat.

Zuschlag Jánost, aki 2007. szeptember 21-e óta előzetes letartóztatásban van, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével vádolják.