Felfüggesztettet kapott a 16 éves fiúval verekedő nevelő

Vágólapra másolva!
Felfüggesztett börtönt kapott az a nevelő, aki 2005-ben verekedésre kényszerített egy 16 éves állami gondozott fiút. A fiú számára kötelező bokszmeccset az intézet igazgatója felügyelte, akit szintén felfüggesztettre ítélt a Szegedi Ítélőtábla. A fiú, aki nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, azóta egy másik gyermekotthonban él.
Vágólapra másolva!

Pénzbüntetés helyett felfüggesztett börtönre ítélte a eljáró Szegedi Ítélőtábla azt a két nevelőt, akik verekedésre kényszerítettek egy állami gondozott fiút. Az eset 2005 novemberében történt, miután a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Speciális Közoktatási és Szakszolgálati Intézményében két gondozott fiatal összeveszett. A gyermekfelügyelő - az egyik vádlott - közbeavatkozott, de az egyik fiú, aki pszichés állapota miatt nehezen koordinálta indulatait, a felnőtt ellen fordult, mire ő bokszmeccsre hívta ki.

Az akkor tizenhat éves fiú tiltakozott, de a nevelők többszöri felszólítására párszor megütötte férfit. A mérkőzést az igazgatónő - a másik vádlott - felügyelte. A húsz percig tartó leckéztetés során a fiút a nevelő többször is arcon, mellkason és hasba vágta. A 16 éves fiú nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, de az ítélet szerint nem a nevelőn múlott, hogy nem sérült meg súlyosabban. A fiút ezután nem vitték orvoshoz, hanem az intézetben kezelték. Azóta egy másik gyermekotthonban él, és gyámot rendeltek ki számára.

Az ügyben kiskorú veszélyeztetése és súlyos testi sértés kísérlete miatt indult eljárás. A másodfokú bíróság, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság előbbi vád alól felmentette a 35 éves nevelőt és az 58 éves igazgatót, csak pénzbüntetésre ítélte őket súlyos testi sértés kísérlete miatt. Az ügyész megtámadta az ítéletet, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára. Az ítélőtábla döntése szerint a két vádlott kiskorú veszélyeztetésében is bűnös, ezért a nevelőt öt hónap, az igazgatót pedig hét hónap, két évre felfüggesztett börtönre ítélte.