Gyurcsány: Az EU félreérti a magyar szándékot

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön azt mondta: az Európai Unió félreérti a magyar kormány szándékát, Magyarország nem utazik más uniós tagállamok adófizetőinek a pénzére. A kormányfő szerint Európának globális választ kell adnia a gazdasági válságra, és a magyar javaslatok ezt szorgalmazzák. Az unió vasárnapi brüsszeli csúcsértekezletén hiába javasolt Gyurcsány egy 180 milliárd eurós stabilizációs programot Kelet-Európának, az EU úgy döntött: nem lesz egységes mentőcsomag.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió félreérti a magyar szándékot - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a parlament európai ügyek bizottságának ülésén csütörtökön. Gyurcsány szerint Magyarország javaslataival "nem utazik más uniós adófizetők pénzére", hanem azt szorgalmazza, hogy az unió szervezetei együttes, koordinált, átfogó programmal válaszoljanak a gazdasági válság kihívásaira. A bizottság ülésén a kormányfő megismételte a március 1-i informális Európai Tanács-ülésen megfogalmazott magyar kezdeményezéseket.

Gyurcsány arról is beszélt, hogy szerinte a globális gazdasági válság nem kezelhető nemzeti alapon, nem lehet "ki-ki alapon" válaszolni a kihívásra, mert a hatás így nem lesz elégséges. Európának átfogó, globális választ kell adnia a gazdasági válságra - mondta a kormányfő. Helyes törekvés, hogy a G20-ak és az Európai Unió is próbál globális válaszokat keresni, de ezek a próbálkozások eddig nem vezettek sikerre - jelentette ki a miniszterelnök.

A Fidesz nevében Nógrádi Zoltán képviselő reagált a bizottsági ülésen. A Fidesz "óva inti" Gyurcsány Ferencet a meggondolatlan lépésektől, hiszen a kormányfő külföldi mozgását és hazai nyilatkozatait azonnal "beárazza" a piac - mondta Nógrádi. A legnagyobb ellenzéki párt szerint a kormányfőnek egyeztetnie kellene az Országgyűléssel és a regionális partnerekkel is, mielőtt kiáll a nemzetközi színtérre. Nógrádi hozzátette: a hétvégi uniós tanácsülésen a magyar kormány olyan eszközöket próbált meg elfogadtatni, amelyek módszertanilag elhibázottak.

A vasárnapi brüsszeli csúcsértekezleten arról döntöttek, hogy csak eseti alapon, szükség esetén támogatja az unió a kelet-európai tagországokat, nem lesz egységes mentőcsomag. Gyurcsány hiába javasolta a 180 milliárd euró értékű stabilizációs programot.