Vágólapra másolva!
Csütörtök délelőtt tíz órakor újraindult a forgalom a vásárosnaményi Tisza-hídon. Csak egymilliméteres volt a hídon talált repedés, amely miatt szerdán lezárták az átkelőt - mutatta ki a vizsgálat.
Vágólapra másolva!

Félpályás lezárással újraindult a forgalom a vásárosnaményi Tisza-hídon csütörtök délelőtt tíz órakor - áll a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közleményében. A szerda délután talált repedés miatt elővigyázatosságból lezárt hídat folyamatosan ellenőrzik továbbra is. A hídon már 2007 óta súlykorlátozás van érvényben, most félpályás útlezárást és jelzőlámpás forgalomkorlátozást léptettek életbe.

Az elvégzett vizsgálatok szerint nem veszélyes a vásárosnaményi Tisza-híd fő acél tartóelemén talált repedés - közölte Domanovszky Sándor építészmérnök, a KÖZGÉP Zrt. hegesztési szakértője. A fő tartóelemen csak egymilliméteres a hajszálrepedés, és az anyag vegyi összetételének laboratóriumi vizsgálata is megnyugtató eredményt hozott, így feloldható az útzár - mondta Domanovszky. Szerinte a híd lezárására mindenképpen szükség volt, mert a döntés pillanatában még nem lehetett tudni, milyen mélységű repedésről van szó.

"Ráadásul 60 éve épült a vásárosnaményi tiszai átkelő, és az akkori hegesztési technológiával készült hidak közül több is összeomlott Európában úgynevezett hidegtöréssel" - tette hozzá az építészmérnök.

A Tisza-híd felújításához anyagvizsgálati mintavételt végeztek hétfőn és kedden az építményen. A próbadarabot a mérnöki utasításoknak megfelelően, a legnagyobb gondossággal és szakszerűséggel emelték ki a szerkezetből - közölte Domanovszky.

A mintavétel után, az utólagos ellenőrzésnél az acél főtartón több, kisebb repedést észleltek. Ez után, szerdán késő délután azonnal lezárták a hidat a forgalom elől és elrendelték a helyszíni és laboratóriumi vizsgálatokat. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.szerint a mintavételi helyet szakszerűen helyreállították, és többször ellenőrizték ezt követően is. A laboratóriumban roncsolásos és ütéses elemzésnek is alávetik a fémszerkezetet, ezek a vizsgálatok egy-két hetet vesznek igénybe az építészmérnök szerint.

A hídfelújítás és átépítés tavaly októberben kezdődött. Várhatóan idén június 1-én kezdődik az átépítés azon szakasza, amely teljes hídzárat igényel. Ezalatt ponton híd biztosítja majd az átkelést, a fent már említettekhez hasonló feltételek mellett - közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Ez az állapot várhatóan szeptember közepéig tart.