Orbánnak nem kellenek a Reformszövetség ötletei

Vágólapra másolva!
Nem illeszkednek pártja programjába a Reformszövetség javaslatai, és képtelenség, hogy ezeket két párt (az MDF és az SZDSZ) beterjeszti a parlament elé - jelentette ki Orbán Viktor Fidesz-elnök csütörtökön, miután tárgyalt a Reformszövetséggel. Orbán szerint a válságba jutott gazdasági rendszert nem megjavítani kell, hanem újjáépíteni.
Vágólapra másolva!

A Fidesz programjába semennyire nem illeszkednek a Reformszövetség javaslatai; más dimenzióban kell megfogalmazni egy következő kormány teendőit - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, miután csütörtökön a Reformszövetséggel tárgyalt. A szövetség javaslatai arra tesznek kísérletet, hogy megjavítsák a válságba jutott gazdasági rendszert, ez azonban ma már kevés. A gazdasági rendszerről globálisan és nemzeti értelemben is éppen most mondta ki azt az ítéletet a történelem, hogy "rendszerhibás" - mondta a Fidesz elnöke a két és félórás találkozó után, amelyen Navracsics Tibor frakcióvezetővel, Matolcsy György volt gazdasági miniszterrel és Szijjártó Péter szóvivővel együtt vett részt.

Orbán Nicolas Sarkozy francia elnököt idézte, aki azt mondta, hogy újjá kell építeni a francia kapitalizmust. Szerinte a magyar piacgazdaságot vagy a magyar kapitalizmust is újjá kell építeni, és a gazdaság mellett meg kell újítani a politikát, a társadalmi életet és államot is. Az MTI kérdésére, hogy a Reformszövetség konkrét javaslatai mennyiben illeszkednek Fidesz programjába, illetve a gazdaság újjáépítéséről szóló programba, Orbán Viktor azt mondta: "Semennyiben. Egy másik dimenzióban mozog... Ez olyan mint a kétdimenziós, meg a háromdimenziós mozi".

Orbán ugyanakkor egyetértett a Reformszövetséggel abban, hogy Magyarországnak nagyon komoly változtatásra van szüksége, és abban is, hogy a politikai bizalom helyreállítása nélkül a változásnak, a legkiválóbb program megvalósulásának sincs szemernyi esélye. A Fidesz elnöke megismételte a kormány leváltására, új választások megtartására vonatkozó javaslatát, de hozzátette, hogy most már nem csak a belső, hanem a külső bizalmat is helyre kell állítani, ha nem akarjuk, hogy Magyarország végleg egy "fajankó" ország szerepében tűnjön fel a világban. Megismételte hétfői javaslatát is, amely értelmében a pénzintézetek legalább ötven százalékának magyarországi központtal kell rendelkezniük.

Arra a kérdésre, hogy támogatják-e, hogy az Országgyűlés napirendre vegye a Reformszövetség javaslatát, Orbán Viktor azt mondta: itt valami félreértés van, ő még olyat nem látott, hogy egy vagy két párt - nyilván azért, mert nincs programja - valaki más programját beterjeszti a parlament elé. "Képtelenség" - jegyezte meg Orbán Viktor, aki szerint a rendszerváltás óta nem volt ilyenre példa, "műfaji tévedésről" lehet szó, mert a parlament és a politika nem így működik.

Navracsics Tibor frakcióvezető azt mondta: határozati javaslatokról van szó, amelyek a kormánynak szabnak feladatokat, de semmilyen jelentős hatásuk nincs a válságkezelésre. Szerinte október eleje óta eltelt elég idő, hogy a kormány válságkezelő lépéseket tegyen, nem azon fog múlni, hogy az SZDSZ és MDF határozati javaslatát milyen gyorsan tárgyalja meg az Országgyűlés. Navracsics közölte, tudomása szerint a kormány ellenzi a Reformszövetség javaslatait, így a valós végrehajtásra kevés az esély, másrészt az MSZP beterelné az ügyet a rendes bizottsági struktúrába, úgyhogy körülbelül hat hét múlva lehet ebből határozat. "Ha ennyi időnk van valóban, akkor játszhatunk demokráciát" - mondta.