Gyurcsány az MSZP egyetlen elnökjelöltje

Vágólapra másolva!
Pénteken eldőlt, hivatalosan is Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök az MSZP egyetlen elnökjelöltje. A Nógrád megyei szervezet két kihívót javasolt Gyurcsány mellé, de egyikük sem vállalta a jelölést. Az MSZP március végi kongresszusán tisztújítást tartanak, és döntenek a párt 66 fős európai parlamenti választási listájáról.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken megkapta a szükséges támogatást az MSZP kongresszusi jelölőbizottságától, így már hivatalosan is az MSZP egyedüli elnökjelöltje - közölte Lendvai Ildikó, a párt frakcióvezetője. Gyurcsány - aki jelenleg is pártelnök - mellett a Nógrád megyei pártszervezet elnöksége Szekeres Imrét és Lendvai Ildikót is javasolt apártelnöknek, de egyikük sem vállalta a jelölést.

A két elnökhelyettesi posztért három, a három alelnökiért négy jelölt szállhat versenybe a március 21-22-i kongresszuson. Juhász Ferenc és Szekeres Imre jelenlegi elnökhelyettes mellett Lamperth Mónika, az elnöki kabinet vezetője is indul a posztért. Hiller István, Kiss Péter és Ujhelyi István mostani alelnök kihívója Mesterházy Attila elnökségi tag lesz.

Az országos testületek képviselőiből és a küldöttcsoportok megbízottjaiból álló jelölőbizottság a nap folyamán tartott ülésén meghallgatta a jelölteket, majd arról szavazott, hogy támogatja-e hivatalos jelöltté válásukat. Ehhez a testület egyharmadának támogatása kellett.

A március végi kongresszuson - a kétévente szokásos tisztújítás mellett - döntenek a párt 66 fős európai parlamenti (EP) választási listájáról. Az MSZP EP-listáját Göncz Kinga külügyminiszter, Herczog Edit és Gurmai Zita uniós képviselő vezeti.