Titkolózik az ügyészség Zuschlag szerint

Vágólapra másolva!
Nem minden információt osztott meg a védelemmel az ügyészség - állította perének hétfői tárgyalásán Zuschlag János korábbi MSZP-s képviselő. Zuschalg tagadta, hogy információt gyűjtött volna akár az ügyében eljáró ügyészekről, akár a nyomozásról.
Vágólapra másolva!

Az ügészség olyan információkkal is rendelkezik, amelyeket nem osztott meg a védelemmel - állította Zuschlag János az ellene és tizenöt társával szemben folyó perben a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon hétfőn. Felmerült például, hogy egy második mobiltelefont is találtak a zárkájában, hivatalos eljárás azonban csupán egy készülékkel kapcsolatban indult - mondta Zuschlag.

Zuschlag János meghallgatásának nyolcadik napján elmondta, a legutóbbi tárgyalási napon, csütörtökön nem azért tagadta meg a választ bizonyos ügyészi kérdésekre, mert takargatni valója van, hanem mert úgy érezte, azok nem tartoznak az ügyhöz, azon jelentősen túlmutatnak.

Megjegyezte azt is, az ügyészekkel szemben nem kezdeményezett semmilyen adatgyűjtést. A nyomozással kapcsolatban sem folytatott információgyűjtést, s az üggyel kapcsolatos titkos jelentésekhez, nyomozási összefoglalókhoz és lehallgatási jegyzőkönyvekhez sem jutott hozzá.

Zuschlag János azt állította, hogy a harmadrendű vádlott, Katus Ferenc, "aggályoskodó természetű" volt, nehezen fogadta el, hogy "a praktikum néha felülírja a szabályokat". Még a nyomozás előtt előfordult, hogy Katus Ferenc egy beszámolóval kapcsolatos gond miatt visszamondott egy támogatást. Elismerte, bár nem volt szabályos, előfordult, hogy belenézett egyes pályázatokba, és mintaként használtak bizonyos anyagokat.

Lados István a Zuschlag által elmondottakra reagálva közölte, már 2007-ben vallomást akart tenni, ami Zuschlag nyomására elmaradt. A hatóságoknál is azért jelentkezett, hogy tisztázza szerepét az ügyben. A másodrendű vádlott Lados szerint Zuschlag a tárgyalás során elhangzott vallomásában a ténylegesnél nagyobb szerepet tulajdonít neki.

Zuschlag 2007. szeptember 21-e óta van előzetes letartóztatásban. Különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével vádolják.