MTV: átdolgozta a válságtervet a kormány

Vágólapra másolva!
Átdolgozta az egy hónapja bejelentett válságterveit a kormány - közölte kedd este az MTV Híradója. Információik szerint visszamenőleg csökkenne az szja, viszont megadóztatná a kormány az üdülési csekkeket és az étkezési jegyeket. Az új javaslatok a Híradó szerint szerdán kerülnek a kormány elé.
Vágólapra másolva!

Az MTV Híradójának információi szerint átdolgozta a kormány az egy hónapja bejelentett válságterveit. Ennek egyik legfontosabb pontja, hogy visszamenőleg, tehát már januártól csökkenne az szja alsó sávhatára a jelenlegi 1,7 millióról 1,9 millióra. Az adókulcsok maradnának az új tervek szerint 18 és 36 százalékon.

Az átdolgozott adótervek szerint 2010-től változnának az adókulcsok is: 3 millió forintig 19 százalékot kellene adózni, míg afölött 38 százalék lenne az adó mértéke. Az áfát viszont már idén júliustól felemelné a kormány a jelenlegi 20 százalékról 23-ra. A tb-csökkentés mértéke a munkáltatóknál 5, míg a vállalkozóknál 1,5 százalék lenne.

A Híradó információi szerint megadóztatná a kormány az üdülési csekkeket és az étkezési jegyeket is. A jelenleg maximálisan adható 12 ezer forintnyi meleg étkzési jegy fele lenne adóköteles a jövőben az új elképzelések szerint, amelyek szerdán kerülnek a kormányzat elé.

A szakszervezetek ebben a formában ezt nem fogadhatják el - közölte a Híradóval Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek elnöke. Szerinte a kormánynak még dolgozni kell ezeken a terveken.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök február 16-án, a parlamenti ülésszak nyitónapján jelentette be a kormányzat válságkezelő elképzeléseit. Ezek öt területet érintettek: az adórendszert, a nyugdíjakat, a szociális ellátást, a támogatáspolitikát a gazdaságban és közjogi rendszer átalakítását. Mindezt úgy, hogy az akkori tervek szerint csökkentenék a munkát terhelő adókat, de növelnék az áfát, és megemelnék a nyugdíjkorhatárt is.

A kormányfő akkor azt mondta, hogy csak az általa tervezett reformlépésekkel lehet túlélni a globális válságot. Az MSZP-n kívül azonban a többi parlamenti párt, valamint a Reformszövetség, és a szakértők nagy része is elutasította Gyurcsány elképzeléseinek nagy részét, mondván, az nem elégséges a válságkezeléshez.