Hűtlen kezeléssel gyanúsítják a veresegyházi polgármestert

Vágólapra másolva!
120 millió forintos hűtlen kezeléssel gyanúsították meg Veresegyház függetlenként megválasztott polgármesterét - írja a Népszabadság. A rendőrség vádemelési javaslatot tett az ügyben. A polgármester szerint a vitatott ingatlaneladásokkal nyert az önkormányzat.
Vágólapra másolva!

120 millió forintos hűtlen kezeléssel gyanúsították meg Veresegyház a függetlenként megválasztott polgármesterét, Pásztor Bélát. Az ügyben a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vádemelési javaslattal élt, az ügyészég még nem döntött - írja a Népszabadság.

A polgármester a képviselő-testület felhatalmazása nélkül 1996-ban adásvételi szerződést kötött az S+G Ingatlanbefektetési és Forgalmazó Kft.-vel 66 telek értékesítéséről. Az ingatlanok ára 27,5 millió forint volt. Ez az összeg magában foglalta a terület közművesítését is. Erről a felek szoros határidőben állapodtak meg: az aláírást követő nem egészen két hét alatt ki kellett volna építeni a villamosenergia-, az ivóvíz-, a csatorna- és a gázhálózatot. Ha az eladó, vagyis az önkormányzat ennek nem tesz eleget, napi százezer forint kötbért köteles fizetni.

Az aláírás pillanatában azonban még a telekhatárok is bizonytalanok voltak, így elég körülményes lett volna közműveket létesíteni. Az elmaradt fejlesztések miatt az S+G jogutódja, a Somody Kft. 2003 őszén - vagyis több mint hét évvel később - keresetet nyújtott be, és a 2670 napnyi késlekedés okán 267 milliónyi kötbért követelt.

A képviselő-testület - a Népszabadság szerint - csak 2005 szeptemberében szerzett tudomást az ügyről, akkor is csak a Misszió Egészségügyi Központ Kht. önkormányzati tulajdonba vétele kapcsán. A Missziót Somody Imre és a település közösen hozta létre. A beruházásra háromszáz-háromszázmillió forintot fordítottak. Ebből azonban a papírokban csak 105-105 millió szerepelt törzstőkeként. A cégben Somodynak 195 milliós, nevesítetlen üzletrésze volt.

A polgármester és Somody viszonya annyira megromlott, hogy Somody úgy döntött, minden együttműködést megszakít az önkormányzattal. A polgármester a tranzakció kapcsán beszélt először a testület előtt a kötbérperről. Somody ugyanis hajlandó volt lemondani a nem nevesített 195 millióról, valamint a kötbér jelentős részéről, ha a 105 milliós üzletrészéért járó pénz mellé kap még 122 milliót.

A Népszabadság szerint azért, hogy ne kelljen 30 millió forint áfát fizetni, az a megoldás merült fel, hogy a folyamatban lévő perben megállapodnak, a kötbért ugyanis nem terheli forgalmi adó. A testület többsége támogatta az ötletet, így végül 105 millióért megvették Somody üzletrészét, további 122 milliót pedig a peren kívüli egyezség részeként utaltak át.

Ezt követően hat képviselő hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt 2007 decemberében feljelentést tettek. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság elévülésre hivatkozva a beadványt elutasította, de a megyei főügyészség a nyomozás elrendelésére adott utasítást. Az eljárás tavaly befejeződött, hűtlen kezelés miatt a polgármester ellen vádemelési javaslatot tettek.

Tiszta lelkiismerettel állok minden vizsgálat elé, a hűtlen kezelés vádjának nincs valóságalapja - mondta a Népszabadságnak Pásztor Béla. A polgármester szerint a vitatott aktussal városa 73 millió forintot nyert.