Vágólapra másolva!
Egyre kiábrándultabban fogadja a közvélemény a politikusok és gazdasági szakértők megoldási javaslatait - állítja a Népszabadság által idézett friss Medián-felmérés. A kutatásból kiderül, hogy a válaszadók 60 százalékát a válság hatásai mélyebben érintették, mint arra korábban számított.
Vágólapra másolva!

A közvélemény egyre borúsabban vélekedik a pénzügyi-gazdasági válságról, és egyre kiábrándultabban fogadja a politikusok és gazdasági szakértők megoldási javaslatait - összegzi a Népszabadság pénteki száma a március 9-én, ezer ember megkérdezésével készített Medián-felmérést.

A kutatásból kiderül, hogy a válaszadók 60 százalékát a válság hatásai mélyebben érintették, mint arra számított, 34 százalék a várakozásaival azonosan értékeli a kialakult helyzetet. (Január 20-án az előbbi csoporthoz tartozók aránya 45 százalék, az utóbbiaké 40 százalék volt.)

Az ismertetett válságkezelő javaslatokkal kapcsolatban zűrzavar és tanácstalanság van a közvéleményben. Az adócsökkentést, illetve az állami bevételek csökkenésének elkerülését például hasonló arányban támogatták (46 és 36 százaléknyian, az adócsökkentés javára), ám egyik javaslat sem kapott többséget.

A kormány nyilvánosságot kapott tervei közül általában mindent támogatnak az emberek, ami adócsökkentéssel, a foglalkoztatás bővülésével és a vagyonosok megadóztatásával járna, míg elvetik a mindenki által fizetendő áfa emelését. A relatív többség viszont úgy véli, hogy a javaslatok hiába valósulnának meg, érdemi változást nem hoznának: az emberek nem járnának jobban, és nem is adóznának ezután többen.