Hadigazdálkodásra készül Budapest

Vágólapra másolva!
Jövő hétfőre, azaz a törvényes határidőre nem lesz költségvetése Budapestnek, a büdzsét ugyanis nem támogatja az ellenzék. A fővárosi MSZP-SZDSZ-koalíció korábbi egyfős többsége Hunvald György hetedik kerületi polgármester előzetes letartóztatásával eltűnt. A patthelyzet feloldása egyelőre késik - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A fővárosi MSZP-SZDSZ koalíció akár a hitelfelvételt és a privatizációt is elhalasztaná, ha az ellenzék közli, hogy cserébe milyen beruházások törlését kéri. A fővárosi Fidesz és MSZP szerint ez zsarolás - írja a Népszabadság. Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint nem kérheti tőlük a koalíció, hogy a városháza vezetésével és több ezer fős apparátusával szemben ők mondják meg tételesen, ilyen költségvetésre lenne szükség - ezt a pénteki Napkeltében nyilatkozta Tarlós.

Budapestnek már biztosan nem lesz költségvetése a törvényes határidőre, azaz jövő hétfőig. A fővárosi közgyűlésben jelenleg patthelyzet van, megszűnt a koalíció többsége. A korábbi egyfős többség Hunvald György (MSZP) hetedik kerületi polgármester előzetes letartóztatásával olvadt el. Hunvald nyárig marad előzetesben.

Nincs közjogi következménye, ha nem lesz hatridőre költségvetése a fővárosnak, azonban az államtól várt pénzeket a fővárosnak saját zsebből kell megelőlegeznie. Ide tartoznak például a tb-től átvett pénzek vagy a normatívák, a költség havonta mintegy ötmilliárd forint - írja a Népszabadság.

Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) pénzügyi főpolgármester-helyettes a lapnak azt mondta, fel kell készülni a hadigazdálkodásra. Költségvetés nélkül új fejlesztéseket sem lehet indítani, például a Margit híd felújítását, vagy a Szabadság híd díszkivilágítását. Ikvai szerint nyitottak az ellenzék javaslataira még akkor is, ha az újabb hitelfelvétel vagy a Főgáz privatizációjának leállítása. Az ellenzéktől ezekkel együtt arra is javaslatot várnak, hogy mely beruházásokat húzák ki az így kieső források hiányában.

Tarlós István szerint mindez "zsarolás és revolverezés" a koalíció részéről, mert úgy tűnik, hogy a fejlesztések esetleges elmaradásáért az ellenzéket akarják felelőssé tenni, ha nem szavazza meg "ezt a rossz költségvetést". A pártnak a kötségvetés szerkezetével van baja, nem "egyes sorok tologatásáról" akarnak vitázni, hanem például arról, hogy mi legyen a BKV 80 milliárdos adósságával, vagy a pénzügyileg még bizonytalan négyes metróval - írja a Népszabadság.