Összezavarták a radikálisok a BRFK-t

Vágólapra másolva!
Napokkal március 15. előtt rendzavarásra buzdító felhívások jelentek meg az interneten, azonban a rendőrség még 13-án, pénteken is azt állította: nincs információjuk arról, hogy bárki megpróbálná megzavarni az ünnepi rendezvényeket. Vasárnapra már elfelejtette a rendőrség, hogy mit mondott pénteken, a BRFK esti közleményében azt írta: előre tudták, hogy rendbontás készül. A BRFK segítségével próbáltuk feloldani az ellentmondást, de még mindig nem világos, mi történt.
Vágólapra másolva!

A rendőrség pénteken még tagadta, vasárnap viszont állította, hogy tudott a március 15-i ünnepségek megzavarását célzó, készülő rendbontásokról. Az ellentmondást a Budapesti Rendőr-Főkapitányság (BRFK) hétfőn elismerte, de először nem tudta és nem is akarta megmagyarázni az [origo]-nak.

Samu István, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) rendészeti főigazgatója a rendőri előkészületekről március 13-án tartott sajtótájékoztatón azt állította, "nincs információja a rendőrségnek arról, hogy a március 15-ei ünnepségek megzavarására készülnének radikális szervezetek". A bejelentés meglepő volt, hiszen két nappal korábban már az [origo] is megírta, hogy az interneten kering az elmúlt évek utcai zavargásainak két kulcsfigurája, Budaházy György és Toroczkai László rendbontásra buzdító felhívása.

Március 15-én éjjel, 22 óra után, amikor a bejelentett rendezvények véget értek, a Budapesti Rendőr-főkapitányság összefoglaló tájékoztatót tett közzé honlapján. Ebben viszont azt írták, hogy "a Budapesti Rendőr-főkapitányság békés, méltóságteljes, nyugodt ünnepre készült, azonban rendelkezett olyan információkkal, hogy szélsőséges csoportok arra készülnek, hogy megzavarják az ünnepi rendezvényeket".

Hosszú hallgatás

Megkerestük az ellentmondással kapcsolatban a BRFK kommunikációs osztályát, hogy megtudjuk, a fentiek alapján melyik állítás volt igaz. Papp Judit sajtóreferens hétfőn kérdésünkre közölte: nem tudnak mit mondani az ellentmondásra, és nem is kívánnak belemenni, hogy melyik állítás nem volt igaz. "Amit kiadtunk, kiadtuk" - utalt a BRFK által vasárnap este megírt közleményre.

Ezután Samu István rendészeti főigazgatóhoz fordultunk, hogy adjon magyarázatot korábbi kijelentésére, amely a későbbi nyilatkozatok alapján nyilvánvalóan sántít, ő azonban titkárságán keresztül elküldött minket az ORFK sajtóosztályára. Itt előbb azt mondták, hogy "nem fogják különösebben kommentálni" az esetet, majd visszairányítottak a BRFK-hoz.

Csak a Molotov-koktél volt információ

Az ORFK-val való egyeztetés után kedd délután végül Tafferner Éva, a BRFK szóvivője vállalkozott arra, hogy megpróbálja feloldani a rendőrség állításai közti ellentmondást. A szóvivő elismerte, hogy napokkal korábban ismerték a radikális tüntetők interneten keringő felhívásait, de ezt - állítása szerint - nem tartották olyan információnak, amely arra utalna, hogy a radikálisok a rendezvények szervezett, durva megzavarására készülnének.

Az ismert felhívásban többek között az állt, hogy a "legkeményebb mag ismét borsot fog törni a hatalom orra alá", hogy "minden mozdulatukkal szembe kell szegülniük" a hatóságok akaratának. Toroczkai és Budaházy arról is írt, hogy étellel fogja megdobálni Demszky Gábor főpolgármestert, hogy "üvölteni és fütyülni fognak, mert joguk van hozzá".

"A Múzeum kertnél indítunk az állami ünnepségen, aztán jön a Petőfi-szobor Demszkyvel, ez után ki lehet ugrani a Hősök terére, ahol gárda avatás lesz" - írták. Tafferner Éva elismerte, hogy az ilyen kijelentésekre a rendőrségnek készülni kell, különösen akkor, ha olyan emberek mondják, akik korábban már bujtottak fel rendzavarásra. A szóvivő szerint ugyanakkor a rendőrség ezeket az információkat csak "ötletelésnek" könyvelte el, ahogy arról március 13-án sajtótájékoztatón is beszámoltak. Tafferner szerint ezért mondták, hogy nincs információjuk készülődő rendzavarásról.

Tafferner azt mondta, hogy a március 14-én a Bazilika környékén talált Molotov-koktélok, autók alatt felhalmozott kockakövek voltak többek között azok az információk, amelyek alapján a rendezvények megzavarását valószínűsíteni kezdték. Mivel a Bazilikához Budaházy György jelentett be tüntetést este 6 órára, feltételezhető volt, hogy az oda készített eszközöket a tüntetésre érkező radikálisok használni fogják - mondta. Este 6 órára azonban a hivatalos rendezvények többsége már véget ért a Belvárosban, ezért az eszközöket a radikálisok legfeljebb saját rendezvényük megzavarására használhatták volna.