Érvénytelen az egri Hospinvest-szerződés

Vágólapra másolva!
Első fokon érvénytelennek mondta ki a bíróság a Heves megyei önkormányzat és Hospinvest Zrt. közt a megyei kórház üzemeltetésére létrejött szerződést. Az MSZP-s többségű megyei közgyűlés tavaly október 31-én döntött úgy, hogy a tiltakozások ellenére magánkézbe adja a kórház működtetését.
Vágólapra másolva!

Érvénytelenítette a Nógrád Megyei Bíróság a Hospinvest Zrt. és a Heves megyei önkormányzat közt létrejött, az egri Markhot Ferenc Megyei Kórház működtetésére kötött szerződést. A szerződés érvénytelenségének megállapítását Eger város önkormányzata kérte a bíróságtól. Az elsőfokú ítélet nem jogerős, a Hospinvest már be is jelentette, hogy fellebbezni fog.

A bíróság azért mondta ki érvénytelennek a szerződést, mert az jogszabályba ütközik, mivel a pályázó HospInvest nem a meghatározott formában csatolta a banki igazolást, a megyei önkormányzat pedig az igazolási hiányosságról tudva kötötte meg a szerződést. A pályázati kiírás szerint olyan banki igazolást kellett volna bemutatni, ami azt tartalmazza, hogy a pályázó számláján 2005. január elseje óta nem volt sorbanállás, vagyis több, kiegyenlítésre váró követelés. A Hospinvest igazolását viszont 2008. január 3-án állították ki két évre visszamenőleg. A banki igazolás hiányossága pótolható lett volna, de ezt csak határidőn túl tette meg a Hospinvest.

Kollányi Gábor, a Hospinvest Zrt. elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, csak a jogerős ítéletet követően nyilatkozik. Sós Tamás, a Heves megyei közgyűlés szocialista elnöke szintén egy szűkszavú közleménnyel reagált a történtekre, melyben csak annyit írt, hogy az önkormányzat tiszteletben tartja bíróság elsőfokú ítéletét. Habis László, Eger polgármestere arra emlékeztetett, ő mindvégig azt az álláspontot képviselte, hogy a két önkormányzatnak meg kell állapodnia a kórház működtetéséről, ám ezt szerinte a megye nem vette figyelembe.

Az MSZP-s vezetésű megyei önkormányzat 2008. március 27-én írta alá a húsz évre szóló vagyonkezelési és üzemeltetési szerződést a Hospinvesttel, majd a közgyűlés tavaly október 31-én - dulakodásig fajuló indulatok közepette - döntött arról, hogy november 1-től átadja a kórház üzemeltetését a cégnek. A dolgozók korábban sztrájkkal tiltakoztak a magánkézbe adás ellen, majd jelentős részük nem írta alá a cég által felajánlott új munkaszerződést. A Hospinvest pedig az átadás-átvétel során lopással és rongálással vádolta meg a dolgozókat.