Letilthatná a családi pótlékot a jegyző

Vágólapra másolva!
Egy tervezet szerint a jövőben a települések jegyzői letilthatnák a családi pótlékot azoktól a szülőktől, akik elhanyagolják gyerekeiket - olvasható a Népszabadságban. Ebben az esetben a jegyzői gyámhatóság kirendelne egy gondnokot, egyúttal természetben nyújtanának segítséget a gyerekeknek.
Vágólapra másolva!

Egy tervezet szerint azok a szülők, akikről az adott település jegyzője úgy véli, hogy elhanyagolják a gyermeküket, nem kapnák meg a családi pótlékot - írja a szerdai Népszabadság. A lap információi szerint a szülők helyett a visszatartott juttatás felhasználásáról eseti gondnok döntene.

A lap közölte: a jegyző döntése alapján a hanyag szülőtől legalább egy évig megvonnák a családi pótlék felét, és azt természetben (étkeztetés, közlekedési hozzájárulás stb.) nyújtanák a gyerek számára. Ha ez a megoldás nem járna sikerrel, nem javulna a gyerek helyzete és bizonyítható lenne, hogy a gyermek azért elhanyagolt, mert a szülő továbbra sem biztosítja számára az alapvető feltételeket, a jegyzői gyámhatóság megvonhatná a családi pótlék teljes összegét.

Ebben az esetben a szülő egyáltalán nem rendelkezhetne a pénzről. A lap információi szerint ehelyett a gyámhivatal által kirendelt eseti gondnok döntené el, a gyermeknek mire van szüksége, mire kell költeni a juttatást.

Az eseti gondnokok kinevezéséhez a gyermekvédelmi törvény módosítására is szükség van. A Népszabadság szerint a jogszabály rögzítené, hogy erre a feladatra a gyermek más közeli hozzátartozóját, az iskolai gyermekvédelmi felelőst, a védőnőt, a családsegítő szolgálat vagy a gyermekjóléti szolgálat családgondozóját, a falugondnokot jelölhetik ki.

A tervezet illeszkedik ahhoz a koncepcióhoz a lap szerint, amely életre hívta a szociális törvény módosítását, az Út a munkához-programot. A program és az azt kísérő viták során egyre több település szigorított rendeletben a szociális segélyhez jutás feltételein - emlékeztet a Népszabadság. A szerencsi kistérség 18 polgármestere pedig petíciót juttatott el a közjogi méltóságokhoz: ebben javaslatot tesznek a családi pótlék eltörlésére.